İZMİR

İzmir'de 30 Kasım 2012'de resmen faaliyete başlayan NATO Müttefik Kara Komutanlığı ile mayıs ayında görevi sona erecek Müttefik Hava Komutanlığı'nda görev yapan subay ve astsubaylardan oluşan 150 kişilik heyet, inceleme gezisi için 10-12 Nisan tarihlerinde Gelibolu'ya gidecek.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, bir süre önce ziyaret ettiği Gelibolu'dan çok etkilendiğini, kendisi için Çanakkale Savaşı'nın en ilham verici kişiliklerinin başında Yahya Çavuş'un geldiğini kaydetti. Hodges, şöyle konuştu:

''Gelibolu'da sonucu etkileyen önemli olaylar, savaş aylarca sürse de ilk gün alınan kararlara bağlıydı. Yahya Çavuş ve Mustafa Kemal gibi askerlerin aldıkları kararlar, savaşın seyrini değiştirdi. Yahya Çavuş'un öyküsü benim için ilham verici, çünkü küçük bir grubun devasa bir savaşın sonucunu değiştirebileceğinin göstergesi.''

3 bin düşman askerini engelledi

Çanakkale'de 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 24 Nisan 1915'te karaya ayak basacak her işgalci düşman askerinin yok edilmesi emrini verdi. Sabah saatlerinde düşman savaş gemileri Ertuğrul Koyu'na tonlarca bomba yağdırdı. 26. Alay'ın 3. Taburu bu bölgeyi koruyordu. Tabur Komutanı Mahmut Bey ile Asteğmen Hüseyin Bey'in şehit olmaları üzerine komutayı 28 yaşındaki Ezineli Yahya Çavuş devraldı.

Sağ kalan 60 kadar arkadaşıyla siperlere mevzilenen Yahya Çavuş, Albien ve River gemilerinden 3 bin kadar düşman askerinin Ertuğrul Koyu'ndan karaya çıkmasını engelledi.
Binlerce top mermisi ve askere karşı kıyı ve siperleri korumayı başaran Yahya Çavuş ve arkadaşları, uzun süren direnişin ardından şehadet mertebesine ulaştı.