ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, "Müslümanlara saldırmak ve Müslümanlar hakkında genelleştirmelere gitmek dünyada kimsenin işine yaramaz. ABD'deki birçok kişi farkında değil ama bu doğrudan aşırı ırkçıların işine yarayacak" dedi.

Kalın, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) tarafından bir otelde düzenlenen "Akdeniz Bölgesinde Radikalleşme: Eski ve Yeni Aktörler" başlıklı toplantıya katıldı.

Toplantının açılışında, Suriye'deki durumun DAEŞ'in ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade eden Kalın, DAEŞ'in diğer terör örgütleri gibi iktidar, para ve güç peşinde olduğunu vurguladı.

Esed rejiminin iktidarda kalmasıyla DAEŞ'in yaşam alanı bulmaya devam edeceğine dikkati çeken Kalın, Esed rejiminin kendi varlığını sürdürmek için DAEŞ'i desteklediğini söyledi.

"Trump, siyasi bir oyun oynuyor"

Kalın, radikalleşme konusunda kırılması gereken kısır döngünün bulunduğunu, bunun bir tarafında İslamafobi'nin diğer tarafında şiddet kullanan aşırı ırkçılık olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"ABD başkan aday adaylarından Donald Trump, Müslümanlara yönelik ifadeleriyle ucuz politikalar yapıp, muhafazakar cumhuriyetçi temelde politika yürütüyor. Bir siyasal oyun oynuyor ama burada asıl kaygı verici kendi tabanından aldığı pozitif tepkiler. Müslümanlara saldırmak ve Müslümanlar hakkında genelleştirmelere gitmek dünyada kimsenin işine yaramaz. ABD'deki birçok kişi farkında değil ama bu doğrudan aşırı ırkçıların işine yarayacak."

"Dinin rolü radikalleşmede küçük"

Küreselleşme çağında ufak milliyetçiliklerin de yükselişine şahit olunduğuna dikkati çeken Kalın, yoksulluk, savaş, işgal, yabancılaşma ve ayrımcılığın da radikal fikirlerin yayılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.