ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında, gündeme ilişkin bilgi verdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tanju Bilgiç, 2008 yılından bu yana her sene bakanlık tarafından düzenlenen “Büyükelçiler Konferansı"nın ocak ayının ilk haftasında “Yeni Türkiye-Dış Politikada Süreklilik ve Değişim” temasıyla yapılacağını söyledi. Yurt dışında bulunan tüm büyükelçilerin Ankara’ya gelmesiyle yapılan konferansta Türk dış politikasının her açıdan masaya yatırıldığını hatırlatan Bilgiç, bakanlar ve ilgili kurumların temsilcilerinin de konferansta kendi faaliyetleri hakkında bilgi verdiğini aktardı.

Konferansın öncelik ve hedefleri tespit etmek ve eşgüdümün sağlanması açısından önemine vurgu yapan Bilgiç, toplantıların 5-8 Ocak’ta Ankara’da, 9 Ocak’ta Çanakkale’de yapılacağını belirtti. Tanju Bilgiç, "Arjantin, Hollanda, Nijerya'nın dışişleri bakanları, UNESCO Genel Direktörü, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri konferansa Ankara’da konuk olacak. AFAD ve TİKA temsilcileri de konferansa katılacak ve Türkiye’nin dış yardımları konusunda bir oturum düzenleyecek” diye konuştu.

Türk dış politikasının gelecek dönemde önceliklerinden birinin de G20 olacağını ifade eden Bilgiç, “Dönem başkanlığı bu yıl Türkiye'ye geçiyor. G20, küresel ekonomik ve buna bağlı bazı siyasi konuların ele alındığı önemli bir platform" dedi. Türkiye'nin 15-16 Kasım’da Antalya’da zirve toplantısını düzenleyeceğini belirten Bilgiç, şunları ifade etti:

"Türkiye'nin G20 öncelikleri kapsayıcılık, uygulama ve yatırım şeklinde özetlenebilir. Dönem başkanlığı gündemimiz ise küresel toparlanmanın güçlendirilmesi, potansiyelin artırılması ve sürdürülebilirliğin desteklenmesi. G20’nin dış paydaşlara açılması kapsamında İspanya, Singapur ve Azerbaycan toplantılara davet edilecek."

Tanju Bilgiç, gelecek yılın Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı olması açısından önemine dikkat çekerek, tarihte "centilmenler savaşı" olarak bilinen bu savaşın 100. yıl etkinliklerinin dünyada en geniş şekilde duyurulmasının kendileri açısından öncelikli bir konu olduğunu söyledi. Bilgiç, yapılacak törene bazı devlet başkanlarının davet edileceğini ve bu çerçevede barış temalı bir toplantı yapılmasının gündemde olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temasları hakkında da bilgi veren Sözcü Bilgiç, 29 Aralık'ta Kazakistan Dışişleri Bakanı'nın Türkiye’de olacağını, ertesi gün ise Çavuşoğlu'nun devlet başkanının yemin törenine katılmak için Brezilya’ya gideceğini söyledi.

Tanju Bilgiç, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Türkiye'ye gelecek Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin programına ilişkin de şu bilgileri verdi:

"İbadi, Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına katılacak ve bazı anlaşmalar imzalanacak. İbadi’ye 6 Iraklı bakan eşlik edecek. Konuk başbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek, düzenlenecek iş forumuna katılacak ve ertesi gün de Türkiye’den ayrılacak."

Mısır ile ilişkiler

Bilgiç, Katar'dan Mısır'a temsilci gönderilmesi ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Mısır-Türkiye ilişkilerine dair açıklaması hakkındaki bir soruya, konunun Katar yetkililerinin inisiyatifinde olduğu yanıtını verdi.

Türkiye'nin, Mısır dahil bütün Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeleri ve dönüşüm sürecini yakından takip ettiğini belirten Bilgiç, Mısır halkının meşru taleplerinin iktidarlar tarafından kabul edilmesi gerektiğini savunmaya devam edeceklerini söyledi. Mısır'da başından bu yana halkın mücadelesini ve Tahrir devrimini desteklediklerini dile getiren Bilgiç, "Devrimin ardından da kardeş Mısır halkının yanında yer aldık. Mısır'da demokrasi kendi mecrasından saptırıldı. Barışçıl gösteriler düzenleyen sivillere yönelik zalimane bir yaklaşım oldu, idam cezaları verildi, orantısız güç kullanıldı" diye konuştu.

Bütün bunların yüksek sesle dile getirilmesinin ilkesel tavrın bir gereği olduğunu belirten Bilgiç, Türkiye'nin  Mısır halkıyla bir meselesinin bulunmadığını belirtti. Bilgiç, Türkiye'nin demokrasiye tam anlamıyla geri dönülmesi,Mısır halkının özgür iradesinin siyasi ve toplumsal hayata yansıtılması çağrısı yaptığını hatırlatarak, "Bu hususlar olursa Mısırla ilişkilerimizi normalleşebilir. İlkesel tutumlarımızı çerçevesinde hareket ediyoruz" dedi.

Katar'ın Mısır'la ilişkilerindeki olumlu değişiklik hatırlatılarak, bu konuyu değerlendirmesi istenen Bilgiç, Katar Emiri'nin Türkiye ziyaretinde bölgesel konular dahil her konunun görüşüldüğünü belirtti. Tanju Bilgiç, belirgin olarak gazetelere yansıdığı gibi bir arabuluculuğun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Gülen hakkındaki yakalama kararı

Fethullah Gülen hakkındaki yakalama kararı kapsamında Türkiye'ye iadesine ilişkin soruyu teknik bir soru olarak değerlendiren Bilgiç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamasını hatırlattı. Bilgiç, yurt dışında bulunan sanık ve hükümlülerin iadesi ve hükümlü nakillerinin, iki ülke arasındaki anlaşmalara, anlaşma bulunmaması halinde ise uluslararası hukuk teamüllerine göre karşılıklılık ilkesi çerçevesinde yürütüldüğünü kaydetti.

Bilgiç, Türkiye ile ABD arasında suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı yardımlaşma anlaşması bulunduğunu anımsatarak, evrakların gelmesi durumunda bu anlaşmanın hükümlerine bakılarak hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Sözcü Bilgiç, Çavuşoğlu'nun Kuveyt'e gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine ise "Önümüzdeki dönemde bir ziyaret olabilir ama program netleşmiş değil" şeklinde karşılık verdi.