EDİRNE - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD), yapılan yazılı açıklamada, Edirne ve Bulgaristan'da meydana gelen yağışlar sonucu Tunca, Arda ve Meriç nehirlerinin seviyelerinin yükseldiği belirtildi.

Nehir taşması sonucu su baskını ve sel meydana geldiği aktarılan açıklamada, yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"420 kişi Tugay Komutanlığına bağlı araçlarla 22 vatandaş da helikopterle tahliye edildi. 40 yabancı uyruklu vatandaş kurtarıldı. 6 vatandaş vinç vasıtasıyla kurtarılarak helikopterle tahliye edildi. Olay yerinde Edirne AFAD tüm personel ve araçlarıyla teyakkuz durumundadır. İstanbul AFAD 9 personel, 2 araç, 1 bot, Sakarya AFAD 10 personel, 3 araç, 2 bot, Kırklareli 5 personel, 2 araç, 2 bot ve Genelkurmay Başkanlığı da 2 helikopterle hizmet veriyor."

2 polis memuru helikopterle kurtarıldı

Öte yandan, Protokolevi mevkisinde görev yapan polis ekibi, nehir sularının yükselmesi nedeniyle mahsur kaldığını belirterek yardım istedi.

Tunca ve Meriç köprülerinin trafiğe kapalı olması nedeniyle polisleri kurtarmak için askeri helikopter havalandı.

Bölgeye giden helikopterden inen ekipler, 2 polis memuruna halat bağladı. Halatla helikoptere çekilen polis memurları, taşkın bölgesinden çıkarıldı.

Köprüler kontrol ediliyor

Açıklamada, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin başkanlığında kriz merkezi kurulduğu, taşkınlarda Mekanize Piyade Tugay Komutanlığınca ulaştırma ve tahliye işlemlerine araç ve personel desteği sağlandığı vurgulandı.

Çalışmaların, vali yardımcısı, il AFAD, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ve Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından koordine edildiği, İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin su tahliyesi amacıyla motopomp başta olmak üzere tüm araç ve personeli hazır beklettiği aktarılan açıklama, şöyle devam etti:

"İl Jandarma Komutanlığınca, kapatılan köprüler kontrol edilmekte ve muhtarlıklar ile koordinasyon sağlanmaktadır. Emniyet Müdürlüğü tarafından, köprüler kontrol edilmekte ve güvenlik işlemleri yerine getirilmektedir. İl özel idaresi tarafından tahliye işlemleri amacıyla araç ve personel görevlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Tahliye işlemleri kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar ve spor salonları hazır hale getirilmiştir."

Su debileri azalıyor

Açıklamada DSİ 11. Bölge Müdürlüğünce su debi ölçümlerinin 2 saatte bir kontrol edilerek internet ortamında yayınlandığı ifade edildi. Su debilerinde azalma yaşandığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TREDAŞ tarafından elektrik kesintilerine karşın Karaağaç Mahallesi'nde jeneratör bekletilmektedir. Hasar tespit komisyonlarında görevlendirilen personel hazır halde bekletilmektedir. Sağlık ekipleri teyakkuz halindedir. Haberleşmenin kesintiye uğramaması amacıyla önlemler alınmıştır. Tarımsal alan zarar tespiti amacıyla komisyon kurulmuştur.  Meteorolojik veriler düzenli olarak ilgili makamlarla paylaşılmaktadır. İbate ve iaşe amacıyla bin battaniye, bin 500 yatak ve bin 500 kişilik gıda maddesi hazır hale getirilmiştir."