ANKARA 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı basın toplantısında gündemle ilgili değerlendirmede bulundu ve soruları yanıtladı.

Kalın, 'başkanlık sistemi' konusunda "Böyle bir önemli konu söz konusu olduğu zaman bu tartışma milletten bağımsız, ayrı elbette düşünülemez. Bunun mekanizması referandumsa referanduma gidilir. Parlamentoda yapılacak bir takım düzenlemeler vardır ama benim asıl altını çizmek istediğim konu burada bu konu milletimizle danışılarak, görüşülerek onların görüş ve kanaatleri alınarak neticelendirilecek bir konudur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında gizli görüşme yapıldığı iddialarına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Böyle bir görüşme söz konusu değil. Fakat şunun altını çizeyim, Sayın Cumhurbaşkanımıza husumet besleyerek, düşmanlık yaparak, saldırarak, hakkında birtakım senaryolar yazarak, yalan yanlış haberler yaparak siyaset yaptığını zannedenler, popülarite kazanacağını zannedenler, gündeme geleceğini zannedenler 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru okusunlar. 1 Kasım seçim sonuçları aynı zamanda bütün bu anlamsız, temelsiz, yersiz, hepimizi yoran tartışmalara da spekülasyonlara da verilmiş bir cevaptır. Artık bunları bir kenara bırakmak gerekir."

1 Kasım seçimine ilişkin Kalın, "Teröre sırtını dayayan, terörü estetize ederek siyaset yapmaya çalışanların hesaplarının boşa gittiği bir kez daha görülmüştür. Yine bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı makamına saldırarak, hakaret ederek siyaset yaptığını zannedenlerin de hesapları tamamen boşa çıkmıştır" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni vatandaşların ziyaretine açmak için gerekli çalışmaları büyük oranda tamamladıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde haftanın belli günlerinde, başvuru kabul sistemi içerisinde vatandaşların Külliye'yi ziyaret edebileceklerini bildirdi.

"Türkiye'ye lig atlatacağı konusunda kanaatimiz net"

Açıklamasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan İbrahim Kalın, seçimin ardından başkanlık sisteminin yeniden tartışılmaya başladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da konuya ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine Kalın, "Bu bir şahısla ilgili bir konu değildir. Zaman zaman bazılarının iddia ettiği gibi Cumhurbaşkanımızın kendi geleceğiyle ilgili bir hesabı hiç değildir. Tayyip Erdoğan'ın böyle bir şeye ihtiyacı yok. Başkanlık sistemi tartışmalarının onun kendi şahsıyla, şahsi geleceğiyle bir ilgisi yok, çünkü onun öyle bir kaygısı yok" yanıtını verdi.

"1 Kasım seçim sonuçlarını doğru okusunlar"

İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gizli bir görüşme yaptığına dair iddiaların sorulması üzerine ise şu değerlendirmede bulundu:

"Böyle bir görüşme söz konusu değil. Şunun altını çizeyim, Sayın Cumhurbaşkanımıza husumet besleyerek, düşmanlık yaparak, saldırarak hakkında birtakım senaryolar yazarak, yalan yanlış haberler yaparak siyaset yaptığını, popülarite kazanacağını, gündeme geleceğini zannedenler 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru okusunlar. Seçim sonuçları aynı zamanda bütün bu anlamsız, temelsiz, yersiz, hepimizi yoran tartışmalara da spekülasyonlara da verilmiş bir cevaptır. Artık bunları bir kenara bırakmak gerekir. Siyaseti rasyonel kuralları içerisinde milletin tercihleri, talepleri, beklentileri doğrultusunda yapmak esastır. Devletin başı olarak da Sayın Cumhurbaşkanımızın birinci önceliği, bu milletin huzurudur, bu devletin bekasıdır, bu ülkenin geleceğini garanti altına almaktır."