Veriler incelendiğinde TÜFE’nin bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %7.28 ve on iki aylık ortalamalara göre kıyasla ise %7.92 yükseldiği de görülmektedir. Piyasa tahminleri artışın bir önceki aya göre yaklaşık %0.7 oranında açıklanacağı yönündeydi.

Eylül ayına yönelik raporda dikkat çeken ilk konu enflasyondaki beklenmedik düşüşün gıda fiyatlarında yaşanan ucuzlamadan kaynaklandığıdır. Balık %21.36, limon %20.47, elma %10.55, üzüm %8.75 ve tavuk eti %7.78 düşüş sergiledi. LPG dolum ücreti %6.81, motorin %6.77 ve benzin %6.06 tırmandı. Diğer taraftan son zamanlarda hızlı bir yükselişe şahit olan petrol fiyatları ve Türk lirasının değer kaybı gelecek aya yönelik tahminleri olumsuz etkileyecektir.

Enflasyonun düşmesi merkez bankasının faizleri aşağı çekebilmesi için bir gereklilik arz etmektedir. Diğer taraftan merkez bankasının atacağı adımlarda ihtiyatlı davranması da şarttır zira faizlerin düşmesi ve Türk lirasının değer kaybetmesi dış yatırımın ülkeden çıkmasına neden olacaktır. Bu durum kurları yukarı çekeceğinden enflasyon yeniden tırmanışa geçecektir; özellikle de petrol fiyatlarının fırladığı ve Türk lirasının çöktüğü bir dönemde. Eylül ayı başlarında varil fiyatı 46.68 USD olan ham petrol, bugün 51.20 USD değerinden (yaklaşık %5.2 yükseliş) işlem görmektedir. Eylül ayı başlarında 2.9562 seviyesindeki USD/TRY paritesi 3.0500 seviyelerine (%3.1 artış) temas etmiştir.

Görünüşe göre yerel turizmdeki durgunluk da talebi olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra, 3üncü çeyrekteki tatillerin fazlalığı da büyüme rakamlarına yansıyacaktır. Bu noktada merkez bankasının işinin ne kadar zor olduğu biraz daha net bir şekilde anlaşılmaktadır zira yavaşlanan büyümeni desteklenebilmesi için faizlerin düşürülmesi (böylelikle iş çevrelerinin büyümek için ihtiyaç duydukları kredilere daha kolay ulaşabilecektir) şarttır. Faizlerin yüksek seyrettiği ve belirsizlğin hümük sürdüğü bir ortamda iş dünyası yeni yatırımlara ve istihdama sıcak bakmayacaktır. Türkiye ve Irak arasında artan gerilimden kaynaklanan endişeler işleri biraz daha karmaşık hale getirebilir.