DİYARBAKIR 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çözüm süreciyle sağlanan olumlu hava sokağa da yansıdı.

Yıllarca yaşanan terör olayları ve çatışmalar nedeniyle huzura adeta hasret kalan bölge insanı, yaklaşık 2 yıldır süren çözüm süreciyle olağan bir yaşamın tadını çıkarmaya başladı.

Ülkenin en önemli gündem maddelerinin başında yer alan çözüm süreciyle ilgili gelişmeleri Güneydoğu'da sokaktaki vatandaş da yakından takip ediyor.

AA muhabirine süreçteki gelişmeleri değerlendiren Diyarbakır'daki demirci esnafı Ferhan Enes, çözüm sürecinin bölge halkı için hayati bir önem taşıdığını belirtti.

"Çözüm süreci uygulanıp yürürlüğe konulursa ne kan akar, ne de halk birbirine düşman olur" diyen Enes, "Asker de dağdakiler de bizim insanımız, kardeşimizdir. Bir ülkede Türkiye Cumhuriyete bayrağı altında yaşıyoruz. Çözüm sürecini özellikle Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan bekliyoruz, ilgilenmelerini istiyoruz. Halkımız için en güzel şey budur" şeklinde konuştu.

İbrahim Erkek de bu ülkede insanların yüz yıllardır kardeşçe yaşadıklarını anlatarak, "Herkese ne hak hukuk gerekiyorsa Türkiye Cumhuriyeti bunu belirliyor ve veriyor. Kimseye zulüm de yapılmıyor" diye konuştu.

Emekli banka memuru Osman Dündar da çözüm süreciyle bölgeye yatırımların artması gerektiğini dile getirerek, istihdam alanlarının huzur ortamına bağlı olduğunu söyledi.

"Huzur olursa esnaf güler, millet çalışır, huzur içinde olur" diyen Dündar, "Aş, ekmek olunca her şey olur. Kimse ölmesin. Her şeyden önce Güneydoğu'ya huzur ve yatırım gelsin" ifadesini kullandı.

Mustafa Demirbaş ise özellikle hükümetin çözüm süreciyle ilgili adımlarını olumlu bulduğunu aktararak, "Diyarbakır'da bu yazın büyük bir yerli yabancı turist potansiyeli vardı. Vatandaş iş yapıyordu, lokantalar oteller doluydu. Diyarbakır bu şekliyle güzel" dedi.

Çözüm sürecine her zaman destek verilmesi gerektiğini ifade eden Mücahit Çelik de şöyle konuştu:

"Her insanın birleşip konuşup anlaşması gerekiyor. Barış sürecinin yapılması gerekiyor çünkü artık Kürdün, Türkün kardeş olduğunu bütün dünyanın bilmesi gerekiyor. Biz artık gelişmiş olan bir ülkede yaşıyoruz. Eskiden darbeler oluyordu şimdi ise hak ve adalet milletin elinde oluyor."

Dönerci esnafı Ramazan Yaşar ise çözüm süreciyle şehit haberlerinin gelmez olduğunu, bunun çok önemli olduğunu belirterek, "Halkın refahı açısından bölgede daha hakim bir çözüm süreci bekliyoruz. Bu olduktan sonra fazla söylenecek söz yoktur" dedi.

Taksici Aslan Erşan da bölgenin kalkınmasının çözüm sürecine bağlı olduğunu anlattı. Milletin kan ve gözyaşından bıktığını kaydeden Erşan, "Herkesin devletten bir umudu ve beklentisi var. İnşallah devlet buna bir çözüm bulur" diye konuştu.