HATAY - Türkiye'nin en güney noktasında 3 tarafı Suriye sınırıyla çevrili Yayladağı ilçesi, Suriyelilerin Türkiye'ye ilk olarak alındığı 29 Nisan 2011 tarihinden bu yana Suriyelileri misafir ediyor. Merkezindeki nüfusu 6 bin olan ilçede halk, ilk günden bu yana Suriyelilerle bir arada yaşıyor.

"Zulme sessiz kalamayız"

Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Suriye'deki iç savaşın 5 yıldır tüm acılarıyla devam ettiğini kaydetti.

İlçe olarak hemen yanı başılarındaki zulme sessiz kalamayacaklarını belirten Kalkan, şöyle devam etti:

"İlçe halkımız, Suriye'deki Esed zulmü başladığından bu tarafa 5 yıldır Suriye'den gelen misafirlerimize bakmakta, onları ağırlamakta, hatta evlerini paylaşmakta, sofralarını paylaşmaktadır. Onların ellerinden geldiği kadar bütün ihtiyaçlarını karşılamakta, bütün olanca misafirperverliğini göstermekte. Hemen yanı başımızda olan bu kardeşlerimiz Türkmen olsun Arap olsun, dindaşlarımız zor durumda kalmış bize sığınmışlar. Çünkü Türkiye bu coğrafyada sığınabilinecek tek liman. Bu insanların, inananların, mazlumların, zulme uğrayanların, sığınabileceği tek liman.Yayladağı da bu sınır kapısından limana giriş kapısı."

Evini de aşını da paylaştı

Güçlü ailesinin evini açtığı Türkmen kadın Fatma Hassun, 4 yıl önce Türkmendağı'ndaki bombardımandan kaçarak Yayladağı'na geldiklerini belirtti. Birkaç gün yakınlarının yanında kaldıklarını, daha sonra ev aradıklarını kaydeden Hassun, "Allah bu aileyi karşımıza çıkarttı. Bize iki odalı evini verdi. Para almıyorlar. Üstüne tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Yemeklerini ve acılarımızı paylaşıyor. Allah onlardan ve Türk devletinden razı olsun" diye konuştu. Kendileri gibi birçok aileye Yayladağılıların sahip çıktığını dile getiren Türkmen kadın, böyle bir ülkede oldukları için çok şanslı olduklarını sözlerine ekledi.