İZMİR - Senem Yazıcı - İzmir Ekonomi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve AB Bölümü Öğretim Görevlisi Balkan Devlen, Anadolu Ajansı'nın Balkanlar'daki yeni yapılanmasının, Türkiye'nin bölgesel önemli bir güç olma yolunda uyguladığı politika ile son derece uyumlu olduğunu söyledi. 

Devlen, Balkanlar Bölge Müdürlüğü kurma ve Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça yayın yapma atılımını  değerlendirdi. 

Akademisyen Devlen, Türkiye'nin son 10 yıldır bölgenin önemli bir aktörü olma adına Balkanlar'da önemli adımlar attığını ve bölgede ''yumuşak güç'' olarak adlandırılan kültürel, ekonomik ve sosyal etkinliğini, 2000'lerin başından bu yana başta TİKA olmak üzere çeşitli kurumlar aracılığıyla artırdığını kaydetti.

Devlen, Balkanlar'da şiddetin durmasının ardından uluslararası toplumun ilgi ve enerjisinin Afganistan ve Irak konularına yöneldiğini, oluşan güç boşluğunun ise Türkiye'ye fırsatlar sunduğunu ifade ederek, Türkiye'nin, bölgenin sadece Müslüman unsurlarıyla değil, tüm aktörleriyle diyalog içinde olduğu bir konuma ulaştığını belirtti. 

Devlen, ''yumuşak güç'' yatırımlarının sonuçlarının kısa zamanda olmasa da zaman içinde mutlaka alındığına dikkati çekerek, şunları söyledi: 

''Türkiye, bölgede önemli güç olmanın altyapısını oluşturdu. Bölgesel güç olmak, sadece asker ve para ile sağlanamaz. Bölge insanında Türkiye'ye yönelik bir muhabbet oluşturulması önemlidir. İnsanları aklen ve kalben kazanmak da önemli. Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik stratejisi ve etkinliği, kurumlar, basın, eğitim, hatta TV dizileri aracılığıyla Türkiye'nin oradaki varlığının işlenmesiyle artacaktır. Bu, propaganda değil, ülke imajının doğru yansıtılmasıdır. Aynı şekilde, rakiplerinizin sizin imajınızı yanlış aktarmasının da önüne geçmiş oluyorsunuz. Bunları yapmazsanız, bölgesel güç olmak istediğiniz bölgeye her zaman yabancı olursunuz.'' 

Balkanlarda çok dilde yayın yapan BBC World Service ve diğer yabancı basın organlarının bütçe kısıtlamalarına gittiği bir dönemde, AA'nın atılımının zamanlamasının çok doğru olduğunu dile getiren Devlen, şunları kaydetti: 

''Yerel dillerle yayın, önemli bir boşluğu dolduracaktır. AA'nın bölgedeki yeni yapılanması, Türkiye'nin bölgesel önemli bir güç olma yolunda uyguladığı 'yumuşak güç' politikası ile son derece uyumludur. AA'nın bu projesi, Türkiye'nin yumuşak güç politikasının da önemli bir ayağı olacak. Doğru ve tarafsız haber, bölge insanı için çok değerli. AA, bağımsız basın kuruluşlarının çok sınırlı olduğu bir bölgede, önemli bir alternatif yaratıyor.''