TBMM

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Balyoz Davası'nda haklarındaki mahkumiyet kararı kesinleşen Mamak askeri cezaevindeki 48 personelin sivil cezaevine nakil işlemlerinin 10 Ocak'ta, Hasdal askeri cezaevindeki 66 askeri personelin sivil cezaevlerine nakil işlemlerinin dün başladığını bildirdi. 

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, çok sayıda subayın Balyoz Davası'nda haksız yere mahkum edildiğini öne sürdü. Bu subayların askeri cezaevlerinden Silivri cezaevine nakil durumuyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Hamzaçebi, "Bu kişilerin TSK ile ilişikleri kesilmedi. Yeniden yargılama seçeneğinin gündemde olduğu sırada, subay ve komutanların etik ve psikolojik olarak askeri cezaevinde kalmaları daha doğru olur" dedi.

Bunun üzerine konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, askeri ve sivil cezaevlerinde kimlerin kalacağının mevzuatta açıkça belli olduğunu ifade etti. 

Balyoz Davası'nda verilen yerel mahkeme kararının 26 Aralık 2013 tarihinde kesinleştiğini anımsatan Yılmaz, hükümlü konumuna gelen asker kişilerin İstanbul'daki Hasdal ve Maltepe, Ankara'daki Mamak ve İzmir'deki Şirinyer askeri cezaevlerinde bulunduğunu anlattı.

Yılmaz, İstanbul Cumhuriyet Başsacılığı'nın yazısı üzerine Mamak askeri cezaevinde bulunan 48 personelin sivil cezaevine nakledilmesi için gerekli işlemlerin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından 10 Ocak 2014 tarihinde, Hasdal askeri cezaevinde bulunan 66 personelin Silivri cezaevine nakil işlemlerinin Hasdal 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığınca dün başlatıldığını kaydetti. 

İsmet Yılmaz, İzmir Maltepe ve Şirinyer'deki askeri cezaevinde tutulan asker kişilerin nakil işlemleri için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısının henüz askeri savcılıklara ve cezaevlerine ulaşmadığını belirtti.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Bazı personelin TSK'dan ilişiklerinin kesilmesine kadar infazın askeri cezaevinde yapılması  ve ilişik kesmeyi müteakip sivil cezaevine nakledilme talepleri Hasdal 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığınca, yasal imkansızlık nedeniyle 15 Ocak'ta reddedildi" dedi.