Son bir ayda 11 şehidimiz vardı; ruhları şad olsun, mekanları cennettir elbet.

Sene sonunda şehitler ile ilgili paylaşımıma, çok saygı duyduğum dost ve meslektaşımdan bir yorum geldi: "Saat 14.00 sularında şehit oldular, saat 16.45'de son dakika haberiydiler; şimdi sadece alt yazı oldular; akşama unutulurlar."

ŞEHADET MERTEBESİNİN EN YÜCE MERTEBE OLDUĞUNA İNANAN TÜRK MİLLETİ, DUYARSIZ TÜRK HALKINA MI DÖNÜŞTÜ? YAZIK! OYSA Kİ; "TOPRAKLARI TOPRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR; TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR..." diyenler kanları ile sulamışlardı bu toprakları ATALARIMIZ.

Aklıma 19.Tümen ve ÇANAKKALE geldi.

ATATÜRK’ÜN anlatımı ile devam edeyim satırlarıma.

“MEHMETÇİĞİN ÇANAKKALE SAVAŞI'NI KAZANDIRAN YÜKSEK KARAKTERİ...!

- Bombasırtı olayı (14 Mayıs 1915) çok önemli ve dünya harp tarihinde eşine rastlanması mümkün olmayan bir hadisedir. Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekilerin hiç birisi kurtulamamacasına hepsi düşüyor.  İkinci siperdekiler yıldırım gibi onların yerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Bomba, şarapnel, kurşun  yağmuru altında öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor. Sarsılma yok. Okuma bilenler Kur'anıkerim okuyor ve cennete gitmeye hazırlanıyor. Bilmeyenlerse kelime-i şahadet getiriyor ve ezan okuyarak yürüyorlar. Sıcak, cehennem gibi kaynıyor. 20 düşmana karşı her siperde bir nefer süngüyle çarpışıyor. Ölüyor, öldürüyor. İşte bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren dünyanın hiçbir askerinde bulunmayan tebriğe değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.

“Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hakim olabilir.''

25 Nisan 1915/ Conkbayırı”. ATATÜRK

...

Tarihte gezinti yapalım ve ATATÜRK’ÜN 25 Nisan 1915’de askerlerine ÖLMEYİ EMRETMESİNDEN 3 ay öncesine 20 Ocak 1915’e gidelim. Gidelim ve bir komutan, vatanı-milleti için ölebilecek bir komutanın nasıl yoktan var ettiğini hatırlayalım 19.Tümeni. Ki o Tümen Komutanı olarak  ÇANAKKALE-ANAFARTALAR FATİHİ olarak tarih sayfalarında kutlu yerini alacaktır YARBAY MUSTAFA KEMAL.

...

20 ocak 1915 tarihinde Yarbay Mustafa Kemal Sofya'da görevde iken; 19.Tümen komutanlığına atandığını öğrenir. Hemen İstanbul'a gelir.

GENELKURMAYA ,DAHİLİYE NAZIRLIĞINA UĞRAR; Kimse 19.Tümenin yerini bilmemektedir. ENVER PAŞA'YA UĞRAR O DA BİLEMEZ! Sonunda ÇANAKKALE KOMUTANI OLAN LİMON VON SANDERS'ten öğrenir ki; 19.Tümen Tekirdağ'dadır. Lakin KARARGAHI OLMADIĞI gibi teçhizatı da yoktur, TÜMENİN. KARARGAHINI OLUŞTURUR, TEKİRDAĞ HALKI BAĞIRLARINA BASAR MUSTAFA KEMAL'İ.

İşte bu 19. Tümen komutanlığından, Çanakkale Savaşını yönetemeyen komutan Limon Von Sanders'in yerine atanarak bir destan yazar MUSTAFA KEMAL ve ANAFARTALAR FATİHİ olur...

KURTULUŞ SAVAŞI sonrası, Tekirdağ karargah binası MÜZE haline getirilir. ATATÜRK kendisini 18 Ağustos 1926 tarihinde, Çankaya köşkünde ziyaret eden Tekirdağ Heyetine o günleri hatırlatır ve teşekkür eder: ”Trakya’nın sevimli ve güzel bir parçası olan TEKİRDAĞ’ın bende ayrı ve tatlı bir hatırası saklıdır. Umumi harp esnasında 19.tümen kumandanlığını orada üzerime almış ve tümeni orada oluşturmuştum. Bu tümeni teşkil etmekliğim Maydos (Eceabat), Arıburnu ve Anafartalar’daki askeri çalışmalarımın esasını oluşturmuştur.”

...

SAYGI ile Anıyorum tüm KAHRAMANLARI, VATAN İÇİN TOPRAĞA DÜŞENLERİ; KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANLARI VE TABİİ Kİ ;MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü... RUHLARI ŞAD OLSUN...

Hayırlı günler.

Av.Tülay Bekar