Ermenistan yalan politikaları ile dünyada tam olarak dışlanmış bir durumda. 

Bugün ermeni diaspora yalanlarına karşı global alanlarda büyük makaleler yazılıyor.

Türk-Azerbaycan toprakları pahasına bir “Büyük Ermenistan” yaratma fikri ile beyin zehirlenmesi yaşayan ermeni lobileri, devlet tarihlerini en eski zamanlara döndürmek için her türlü sahtekarlığa başvuruyorlar.

Ancak, tarihsel kaynaklar eski bir ermeni devleti olmadığını kanıtlamıştır. Tanınmış Azerbaycan siyaset bilimcisi olan Siyasi Bilimler Uzmanı Elşad Mirbeşiroğlu bu konuda ikna edici kanıtlar sunmaktadır.

Ünlü Yunan bilim adamı Strabo 'ya göre, Türkiye topraklarında Van Gölü çevresinde “Armenia” denilen coğrafi bir kavram olarak küçük bir alan bulunuyordu. Burada ermeniler de, başka halklar da, Türkçe konuşan nüfus da dahil olmak üzere farklı dillerde konuşan halklar beraber yaşadılar. Selevkii hükümdarı Antakya III'ün (211-180) ölümünden sonra, komutanlarından ikisi, "hay" etnik grubunun üyesi olan Artaxi ve Zaridar, Güney Azerbaycan ve Gürcistan topraklarının bir kısmına ihanet etmiş, işgal etmiş ancak kısa sürede mağlup olmuşlardır.

Tarihsel kaynaklar Tigran II'nin yürüyüşlerinin Roma yönetimi altındaki Akdeniz topraklarına yönlendirildiğini gösteriyor. Ancak, Roma ordusu Tigran II tarafından mağlup edildi ve M.Ö. 66'da imzalanan anlaşma uyarınca ermeni hükümeti kaldırıldı ve Tigran II Roma'ya esir olarak alındı. Bu sırada Romalılar farklı bölgelere sürüldü ve şovenist liderleri yapay devlet yaratma ihtimalinden mahrum edildi. 

Türklerin adil ve hümanist konumlarından yararlanan ermeniler, bu ülkeye dünyanın farklı yerlerinden geri dönmeye, işçilikle, ticaretle uğraşmaya başladılar. Ermeni kiliseleri ve diaporanın yardım etdiği din adamları bu konuda büyük rol oynadılar ve bu milletin siyasilerinin aklını zehirlediler. On altıncı yüzyıldan beri, ermeni toprak iddialarını çözmek için toplantılar yaptılar. Erivan, Göyçe, Zengezur, Şamsaddin, Karabağ ve diğer arazilere yerleştikten sonra Azerbaycan halkını kendi topraklarından zorla çıkarttılar.

Tarihin en büyük utançlarından olan Hocalı soykırımı ile insanlar ermeni ordusu tarafından katledildi.

Ülkemizdeki genç bilim insanlarının ve araştırmacıların "Büyük Ermenistan" yalanına karşı etkili çalışmaları takdir edilmektedir. Modern bilimsel ve metodolojik başarıları derinden özümseyerek, ermeni yalan propagandasına karşı ideolojik mücadeleye katılıyorlar ve tarihi yanlışlıklara çekici cevaplar veriyorlar. 

Elşad Mirbeşiroğlu ve genç siyaset bilimcilerinin araştırmalarının sonuçları, genç Azerbaycan nesilleri için değerli bir bilgi kaynağıdır.