FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin piyasalarda yarattığı volatilite ile geçen hafta 3,0963'e çıkarak tarihi rekorunu kıran dolar/TL, vatandaşların sokakta olduğu gibi döviz piyasasında da "milli duruş" sergilemesiyle gerilemeye başladı. Vatandaşların ve şirketlerin, geçen süre içerisinde, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de açıkladığı üzere 9 milyar doları aşan dövizini bozdurması, dolarda dalga boyunu sınırlarken, kurun tekrar 3,00 seviyelerine gerilemesini de sağladı. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türk lirasına güvenen kurum ve kuruluşların döviz satışları olduğunu belirterek, halkın ve şirketlerin TL'ye güveninin tam olduğunu, kurların birkaç gün içinde makul seviyeye geleceğini düşündüklerini belirtti.

Akben, FETÖ darbe girişiminin ardından 9 milyar doların üzerinde döviz bozdurulmasının TL'ye güveni gösterdiğini söyledi.

"Hanehalkının TL'ye güveni sürüyor"

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu ise piyasada oluşan geçici volatilite ve kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz açıklamalarıyla kurun çok yükselmesine karşın vatandaşların spekülatif hareketlerden kaçındıklarını ve dövize hücum etmediklerini söyledi.

Hanehalkının TL'ye güveninin sürdüğünü, bunun sonucunda da ciddi bir döviz satışı gerçekleştiğini dile getiren Taşkesenlioğlu, kurun bulunduğu mevcut seviyelere bakıldığında döviz satışı yapan yatırımcıların iyi kazanç elde ettiğinin altını çizdi.

"Kurda dengeleyici bir unsur oldu"

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, vatandaşların yaklaşık 9 milyar dolarlık birikimlerini TL’ye çevirmesinin dövizde dengeleyici bir unsur olduğunu ifade etti.

Yabancı yatırımcı için yaşananların çıkış sebebi olduğunu aktaran Leblebici, ancak vatandaşların satışlarıyla bir denge sağlandığını, piyasaların bu testi de geçtiğini düşündüklerini anlattı.