İSTANBUL - Standard & Poor's'un Bankacılık Analisti Göksenin Karagöz, AA muhabirinin Türk bankacılık sektörünün önümüzdeki dönemde sergileyeceği performansa ilişkin sorularını yanıtladı.

S&P'nin beklentisinin faiz marjlarının 2013 yılında bir önceki yıla benzer bir şekilde yüzde 4-5 dolaylarında kalacağı yönünden olduğunu ifade eden Karagöz, "Konuştuğumuz bankaların beklentileri bu yönde... Öncelikle son zamanlarda faizlerin aşağı yönlü bir hareketi söz konusu. Bu bankalara şöyle olumlu bir şekilde yansır. Aktif ve pasifler arasındaki vade uyumsuzluğu nedeniyle aktifler mevduatlardan biraz daha geç bir süre ile yeniden fiyatlandırılıyorlar. Beklentimiz S&P olarak 2013'te özellikle faİz marjlarının hafif bir daralmayla da olsa güçlü bir seviyede kalacağı yönünde. Karlılıklarda 2013'te bankalara bunun yardımcı olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla bu sene Türk bankalarının karlılığında ciddi bir değişiklik beklemiyoruz" diye konuştu.

Türk bankalarının önümüzdeki dönemde mortgage kredilerine daha çok yoğunlaşabileceğini belirten Karagöz, "Uzun vadeli belirsizlikler biraz daha azaldığında, bankalar daha uzun vadeli mortgage kredileri vermeye başlayacak ki, bu da Türk bankacılık sektörünün hem ürün çeşitliliği hem de aktif kalitesi açısından artı değer katar. Tabi burada emlak fiyatlarında bir spekülasyon olmaması çok önemli. Zira bu beraberinde ciddi riskler getiriyor" ifadelerini kullandı.