ADANA

Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırım kararı alan Rusya'nın, Türkiye'den narenciye ürünleri ithal etmemesi halinde bu ürünleri Amerika kıtasındaki bazı ülkelerden yaklaşık 2 katı maliyetle alabileceği bildirildi.

Türkiye'de yılda yaklaşık 3,5 milyon ton üretimi yapılan narenciyenin yüzde 70'i Çukurova'dan karşılanıyor. Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımlar, üreticileri alternatif pazar arayışlarına yöneltti.

Rusya'nın 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Türk ürünlerine karşı kapılarını kapatacağını açıklamasının ardından ihracatçılar soğuk hava depolarında bekletilen narenciyeleri, Ortadoğu, Avrupa ve Balkan ülkelerine göndermeye başladı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada 'Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bir an önce normale dönmesini istediklerini' söyledi

Sürecin Rusya açısında da sıkıntılı olduğunu belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Bu aşamada sadece bizim üreticimiz sıkıntı çekmiyor, Rusya da çok zor günler geçirecek. Narenciyeyi, Arjantin ve Brezilya gibi Amerika kıtasındaki uzak ülkelerden veya Çin'den alabilirler ama bu onlara yaklaşık 2 kat daha pahalıya mal olur. Bu gergin ortamın bir an önce sonlanması hem Türkiye hem de Rusya için çok iyi olacak"