Küresel piyasalarda, dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankasının (Fed) aralık ayı toplantı tutanaklarında parasal genişlemenin yararının zamanla azaldığı görüşünün öne çıktığının anlaşılması ile dolara olan talep arttı, bugün ise Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası (ECB, BoE) kararlarına odaklanıldı.
ABD'de dün akşam açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 17-18 Aralık'ta gerçekleştirdiği FOMC toplantısının tutanaklarında, Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını 10 milyar dolar azaltma kararının alınmasında, parasal genişlemenin yararının zamanla azalması görüşünün etkili olduğu kaydedildi. Toplantı tutanaklarına göre üyeler tarafından parasal genişleme politikasının, finansal istikrar için bir risk oluşturmaya başladığı görüşünün dile getirilmesi ile dolara olan talep arttı, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3'ün üzerini test etti. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,41 oranında düşüşle tamamladı, ABD tahvil faizlerinin yükselişinin sınırlı kalması ve tekrar yüzde 3'ün altında dengelenmesi dikkati çekti. Fed'in bu ay gerçekleştireceği toplantısı 28-29 Ocak'ta yapacak.
Avrupa tarafında ise dün açıklanan makroekonomik verilerle dar band içinde dalgalı bir seyir izlendi. Avro/dolar paritesi, ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesinin de etkisiyle1,3554 ile 1,3636 aralığında dalgalı seyretti. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,09, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,04 oranında düşüş kaydetti. Analistler, bugün ECB ve BoE'nin kararlarının takip edileceğini, ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.
Yurtiçinde ise iki günlük yükselişin ardından dün yükseliş eğilimindeki döviz kurlarının da etkisi ile hisse senedi piyasalarında kar satışlarının etkili olduğu görüldü. Dolar/TL paritesi dün akşamki Fed toplantı tutanaklarının ardından 2,1887 seviyesine kadar yükseldikten sonra bugün bankalararası piyasa açılışında 2,1840 seviyelerinde alıcı buluyor. BIST 100 endeksinin yoğun veri gündemi ile dalgalı bir seyir izleyebileceğini ifade eden analistler, 67.000 desteğinin kırılması durumunda kısa vadede satış baskılarının artabileceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, aralık ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları
12.00 Avro bölgesi aralık ayı güven endeksleri
13.00 Almanya, kasım ayı sanayi üretimi
14.00 İngiltere, BoE faiz kararı
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
14.45 Avro bölgesi, ECB faiz kararı
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları