ANTALYA

Antalya'da temaslarını sürdüren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bir gazetecinin "Rusya ile ilgili ambargo devam ediyor. Heyet gönderildi, bir gelişme var mı?" yönündeki sorusu üzerine, Rusya Tarım Bakanlığındaki ihracat ve ithalatla ilgili ürünleri teslim alan teknik birimin, Türkiye'den Gıda Genel Müdürlüğü bünyesindeki teknik birimle görüşme talebinde bulunduğunu hatırlattı.

Rusya'nın belirli ürünlere koyduğu ambargolar bulunduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bu ürünlerle ilgili kısıtlamanın kalkacağı şeklinde güzel, seviyeli, düzeyli görüşme gerçekleşmiş. Ama hükümet düzeyinde, yani konan engellerle ilgili bir değerlendirme yapma yetkisi zaten o heyette yok çünkü o biraz daha hükümeti ilgilendiren düzeydeki değerlendirmeler ama geçici engel konan ürünlerle ilgili Türkiye zaten öteden beri Rusya ile ilişkilerinde bu değerlendirmeleri karşılıklı paylaşıyor. Bu paylaşımı yapacağız. Büyük ihtimalle onlarla ilgili bir engellemenin olmayacağı şeklinde bir izlenimle arkadaşlarımız döndüler. Bu yönüyle bu teknik heyetlerin iletişimi devam ediyor, devam edecek. Umarım bunlar diğer kısıtlama getirilen ürünlerle ilgili de bir yol, bir kapı açar ve iki ülke arasında hiç ilgisi olmayan alandaki bu olumsuzluklar ortadan kalkar."

Domates üreticilerinin sıkıntıları

Üreticilerin sıkıntılarını dinlemek için Antalya'da hal ziyareti gerçekleştirdiğini anlatan Çelik, domates üreticilerinin sıkıntılarına yönelik de arz talep dengelerinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Çelik, meyve ve sebzecilikte Türkiye'nin önemli bir noktada bulunduğunu kaydederek, "Bizim meyvemizi, sebzemizi mutlaka dünyada tüketecek birçok ülke, bölge, birçok halk var. Böyle bir coğrafya burası. Bu yönüyle bir endişemiz yok ama geçici sürelerde yaşanan pazar çeşitliliğinin istenilen düzeyde olmamasından kaynaklanan sorunlar var. Belki bu ve benzeri krizler yeni pazar alanlarına, yeni bakış açılarına sebep teşkil edebilir." dedi.