ANKARA - Türkiye'nin 1 Ocak 1996'da başlayan Gümrük Birliği serüveni, ekonomide yarattığı olumsuzluklar ve AB ile ABD arasında gündeme gelen serbest ticaret anlaşmasının (STA) olası etkileri nedeniyle ciddi biçimde sorgulanıyor.

Gümrük Birliği, taraf ülkelerin aralarındaki ticaretin her çeşit tarife ve eş değer vergiden muaf biçimde gerçekleşebildiği ve tarafların, birlik dışında kalan ülkelere yönelik de ortak gümrük tarifesini benimsedikleri ekonomik entegrasyon modeli olarak kullanılıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracatçılar olarak, Gümrük Birliği nedeniyle yıllardır sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Büyükekşi, ''Haksız rekabete neden olan ve Türkiye'nin ithalatını körükleyen bu durum nedeniyle, yerli sanayimiz güç durumda kalırken, Türkiye adeta bir ithalat cennetine dönüşüyor. Cari açığımız artarken, dış ticaret açığımız yüksek seviyelere ulaşıyor. Haksız rekabete neden olan bu durum, ülkemizin ekonomik kırılganlığını arttırıyor'' dedi.