İSTANBUL

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Deliç tarafından geliştirilen, elektrik şebekeleriyle haberleşme teknolojilerinin birleşmesiyle oluşturulan akıllı şebeke sistemiyle, elektrik tüketiminde ciddi oranda tasarruf yapılabilecek.

Boğaziçi Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Deliç'in, yenilenebilir kaynakların entegrasyonu ve enerji talebinin yönetimi konularında geliştirdiği proje kapsamındaki akıllı şebekelerle elektrik faturaları düşecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deliç, akıllı şebekelerin hayata geçmesinde 2020'nin önemli bir yıl olduğuna dikkati çekti.

"Elektrik faturaları düşecek"
Türkiye'de de haberleşme yeteneğine sahip akıllı sayaçlar geliştirilmesi için firmaların çalıştığını hatırlatan Deliç, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından da onaylanan "Türkiye Akıllı Şebekeler 2020 Yol Haritası Projesi" kapsamında akıllı şebekeye geçiş sürecinin takviminin belirleneceğini bildirdi.

Akıllı şebeke sisteminin önemli fayda sağlayacağını vurgulayan belirten Deliç, "Bu sistemle enerji tüketimindeki tepe noktaları aşağı çekildiği gibi maliyetler azalacak ve elektrik faturaları düşecek. En verimsiz ve en eski oldukları için en çok kirleten santraller kapalı kalacağı için atmosfere salınan gazlarda bir azalma olacak." görüşlerini iletti.