İSTANBUL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların bir hafta vadeli olarak TCMB'den son borçlanma imkanı faizlerinin yarından itibaren dolar için yüzde 10'dan yüzde 7,5'e, avro için yüzde 10'dan yüzde 6,5'e indirilmesine karar verildiğini duyurdu.

TCMB'den yapılan açıklamada, gelecek aylarda gerçekleşmesi beklenen küresel para politikalarının normalleşme sürecinde Türkiye'de dengeli büyümenin ve sermaye akımlarının sürekliliğini desteklemek amacıyla, Döviz Depo Piyasası'nda bankalara tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde TCMB’den alabilecekleri döviz depolarının faiz oranlarının gözden geçirildiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bankaların bir hafta vadeli olarak TCMB’den son borçlanma imkanı faizleri 9 Ekim 2014 tarihinden itibaren dolar için yüzde 10'dan yüzde 7,5'e, avro için yüzde 10'dan yüzde 6,5'e indirilmesine karar verilmiştir. Bankaların Döviz ve Efektif Piyasalarında toplam 10,8 milyar dolar işlem yapma limitleri bulunmaktadır. Bu limitler bankaların bilanço büyüklüklerinde ve TCMB rezervlerinde görülen artış dikkate alınarak, 10 Aralık 2014 tarihinde düzenlenecek 2015 Yılı Para ve Kur Politikası basın toplantısında güncellenecektir."

Başçı, indirimin sinyalini vermişti

TCMB Başkanı Erdem Başçı, 5. İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Döviz Depo Piyasası'ndaki bankalara tanınan borçlanma imkanı faizi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuş ve indirim sinyali vermişti.

Başçı konuşmasında, "Dünyada faizler kalıcı olarak düştüyse ve ABD'de normalleşme bittikten sonra faiz oranları yüzde 4'ü geçmeyecekse bizim yüzde 10 fazla mı geliyor? Büyük ihtimalle cevap evet. Yani iyi zamanlarda yüzde 10 fazla geliyor. Benim kişisel tahminim, iyi zamanlarda biz bunu rahatlıkla yüzde 9'a çekebiliriz. Arkadaşlara söyledim çalışacaklar. Eğer bu son borç verme faizini iyi zamanlarda kalıcı şekilde bir miktar indirebilirsek, belki orada bir miktar indirim düşünebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.