ANKARA- Türk bankacılık sektörü, yılın ilk yarısını 13,8 milyar lira net karla tamamlarken, çeşitli isimler altında vatandaştan alınan hizmet gelirleri, geçen yılın ilk 6 aylık dönemine kıyasla yüzde 17,5 artarak 8,4 milyar liraya ulaştı.

AA muhabirinin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediği bilgilere göre bankacılık sektörü, yılın ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre karını yüzde 19,7 oranında artırarak 13,8 milyar lira net kar elde etti.

Söz konusu kara, bankaların ana gelir kalemi olan faiz gelirleri 53,2 milyar lira, faiz dışı gelirler ise yaklaşık 16,3 milyar lira katkı yaptı. Bu tabloya göre bankalar,  faiz gelirlerinin yaklaşık üçte biri kadarfaiz dışı gelir elde etti.

Faiz dışı gelirlerin içinde de en önemli kalem, bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlar oldu. Geçen yılın ilk yarısında bu kalemden toplam 9,3 milyar lirayı kasasına koyan bankalar, bu yılın aynı döneminde söz konusu kalemden yaklaşık 11,1 milyar lira gelir elde etti. Bu rakamın 8 milyar 415 milyon lirası vatandaşlardan çeşitli isimler altında alınan bankacılık hizmet gelirlerinden, 2 milyar 659 milyon lirası ise kredilerden alınan ücret ve komisyonlarından oluştu.

Yılın ilk yarısında bankaların personel giderlerinin 8 milyar 147 milyon lira olduğu göz önüne alındığında, bankacılık hizmet gelirleri, tek başına bu gideri karşılamış oldu.