GAZİANTEP, (DHA)- Nebati, 15 Haziran’da taleplerin toplanacağını söyleyerek, “Yıllık bileşik getiri yüzde 23,04 olacak. GES'lere konu olan KİT'lere aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sağlayacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Gaziantep’te bir otelde gerçekleştirilen ‘Para Sohbetleri’ programına katıldı. İş insanlarının da yoğun katılım gösterdiği toplantıda Bakan Nebati, Türkiye ekonomisi ve alınan ekonomik tedbirler üzerine önemli açıklamalarda bulunu.

 '2023 YILI HEDEFLERİMİZİ ŞİMDİDEN YAKALADIK'

2021 yılının ilk çeyreğinde elde edilen dengeli büyümenin 2022 yılında da devam ettiğini ve 2023 yılı için belirlenen hedeflerin şimdiden yakalandığını belirten Nebati şu açıklamalarda bulundu: “2021 ilk çeyreğinde elde ettiğimiz dengeli büyüme kompozisyonunu 2022’de de devam ettirdik. Türkiye salgın döneminde de önemli ihracat fırsatları yakaladı. İhracatımız 2021 sonunda 225,3 milyar dolara 2022 yılının mayıs ayında 242,6 milyar dolara ulaşarak tarihi rekorlar kırmaya devam etti. 2023 yılı için belirlenen hedefi şimdiden yakaladık.”

'TÜRKİYE ÜRETİYOR VE İHRACAT YAPIYOR'

Nebati küresel ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye’nin üretip ihracat yapmaya devam ettiğini söyledi.

Hazine nakit dengesinin geçtiğimiz ay 149,2 milyar lira fazla verdiğini dile getiren Nebati, “Tablo çok net ve ortada. Türkiye üretiyor ve ihracat yapıyor. En önemlisi de istihdam oluşturuyor. Küresel ekonomideki zorlukların arttığı bir dönemde elde ettiğimiz başarılarda kuşkusuz kamu maliyesi ve bankacılık sektöründeki güçlü görünüm, Sayın Cumhurbaşkanlığı örneğinde uyguladığımız makro politika seti etkili oldu. İktidarlarımız boyunca mali alanda sürdürdüğümüz disiplini kararlı şekilde sürdürüyoruz. Hazine nakit dengesi geçtiğimiz ay 149,2 milyar lira fazla verdi. Özellikle bütçe gelirlerindeki olumlu performansın bir sonucu olarak ocak mayıs döneminde 82,4 milyar lira olarak gerçekleşti” diye konuştu.

Bakan Nebati "Gelire endeksli senetler bireysel yatırımcılara yönelik olacak ve bankalar aracılığıyla 15 Haziran'dan itibaren talep toplanmaya başlayacak. KİT içindeki DHMİ ve Kıyı Emniyeti'nden bütçeye aktarılacak karlara endeksli olacak. GES'lere konu olan KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat beklenenin üstünde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacaktır. GES'te asgari getiri garantisi olacak" dedi.

'KAMU MALİYESİNİN DURUŞUNDA BİR TAVİZ YOK'

Nebati, son dönemlerde sosyal medya üzerinden kamu maliyesi dengesi bozuldu iddialarını eleştirerek bu şekilde ifadelerde bulunanları artık telin etmekten yorulduk dedi.

Türkiye ile ilgili bir takım kesimlerin karamsar senaryolar üretmekte ısrarcı olduğunu dile getiren Nebati, “Çok özür dileyerek son günlerde sosyal medyada bu verilere rağmen 'kamu maliyesi  dengesi bozulmuştur' şeklinde ifadelerde bulunanları artık telin etmekten yorulduk. Şeffaf ve açık bir şekilde ilan edilen kamu maliyesindeki duruşun asla taviz verilmediği rakamları ortaya koyarken bile olmadık yalan yanlış haberlerle midemizi bulandırmayın. Değerli katılımcılar küresel ölçekte yaşanan çalkantılara rağmen ekonomimizdeki tüm bu başarı ortadayken bir kısım çevreler ülkemizle ilgili karamsar senaryo üretmekte ısrar ediyorlar. Bu ısrarlarından da geri adım atmıyorlar. Hâlbuki satın alma gücü paritesine göre 18. Sıradan 11. Sıraya yükselttiğimiz başarısını konjonktürel birkaç veriyi kullanarak gölgelemeye çalışmaktan vazgeçmiyorlar” diye konuştu.

'ENFLASYON DÜNYANIN SORUNU'

Nebati, yaşanan pandemi sürecinin ve Rusya, Ukrayna savaşının başta enerji ve gıda olmak üzere emtia fiyatlarında küresel ölçekte artışa sebep olduğunu söyledi.

Enflasyonun dünyanın ortak sorunu olduğunu ve bu etkilerin Türkiye üzerinde de etkilerini hissettirdiğini söyleyen Nebati, “2020 yılı ve sonrasında tüm dünyada etkisini gösteren pandemi ve Ukrayna savaşı başta enerji ve gıda olmak üzere emtia fiyatlarının küresel ölçekte artmasına ve tedarik süreçlerinde de aksamalara neden oldu. Özellikle buradaki ihracatçılarımız dünyadaki durumu çok iyi okuyor. Bu durum tüm dünyada enflasyonu önemli ölçüde arttırırken gelişmiş ülkelerde bile enflasyon son 40 yılın en yükseğine ulaşmış durumda. Enflasyon dünyanın ortak bir sorunu. Bu yükseliş doğal olarak da ülkemize yansıyor. Küresel çalkalanmaların ülke ekonomimize bir yansıması olan enflasyon sorunuyla mücadele bugün bizim için birinci önceliktir” diye konuştu.

'TL TASARRUFUNU CAZİP HALE GETİRİYORUZ'

Ekonomi alanında vergi indirimlerinin yanında ilave adımların uygulamaya alındığını söyleyen Nebati, “Ekonomi yönetiminin tüm kurumlarıyla birlikte seferber olmuş durumdayız ve kazanacağız. Şimdiye kadar hayata geçirdiğimiz vergi indirimleri ile ilave adımları da uygulamaya alıyoruz. Bu adımlarla TL tasarruflarını cazip hale getirip tüketici kredilerini aşırı artıp istenmeyen alanlarda kullanılmasını engelliyoruz. 20 Aralık’tan bu yana uyguladığımız döviz kurunu istikrarı sağlamada önemli katkısı olan kur korumalı mevduata ilaveten gelire endeksli senetlerin ihraç edileceğini açıkladık. Gelire endeksli senetler bireysel yatırımcılara yönelik olacak olup bankalarımız aracılığıyla 15 Hazirandan itibaren talep toplanmaya başlanacak” dedi.

Nebati, GES’lere konu olan kamu iktisadi teşebbüslerinden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiride sunulacağını söyledi.

Fiyat istikrarının desteklenmesi ve kredilerin üretken alana yönlendirilmesini sağlamak amacıyla makro ekonomi politikalarında sıkılaşmaya gidildiğini söyleyen Nebati, “Kamu iktisadi teşebbüsleri içerisinde yer alan DHMİ işletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacaktır. Haziran ayında yapılacak ihraçta yıllık bileşik getiri 23,04 olacaktır. 3 ayda bir ödenecek kupon getirileri için uygulanacak asgari getirisi sayesinde vatandaşlarımızın gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacaktır. Bununla birlikte GES’lere konu olan kamu iktisadi teşebbüslerinden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri de sunulacaktır. Fiyat istikrarını desteklemek ve kredilerin üretken alana yönlendirilmesini sağlamak amacıyla makro ekonomi ihtiyati politikalarda sıkılaşmaya gidilmiştir. Kredilerin selektif bir şekilde üretim ve ihracatta kullanılmasında politikalarımızda herhangi bir değişim yoktur” diye konuştu.

Nebati, Gaziantep’in 2021 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan 5. ili olduğunu ve bölgede lokomotif ekonomik güce sahip olduğunu söyledi.

Gaziantep’in ekonomik büyümesini Türkiye’ye örnek gösteren Nebati, “2004 yılında 8,2 milyar lira üretim yapan şehrimiz 2020 yılı itibariyle 99 milyar lirayı aşan üretim performansına ulaştı. GSHİ içindeki payı da yüzde 2 seviyesinde çıkardı. Türkiye’deki 14. Büyük ilken 2020 yılda 8. sıraya yükseldi. Neredeyse ayda 1 milyar dolar ihracat yapan şehrimiz ayakta alkışlanır. Bu performansıyla Gaziantep 2021 yılında Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 5. Şehir olarak bölgenin lokomotif ili olduğunu gösterdi. Dış ticaret fazlası vererek cari açığın kapatılmasına fayda sağlıyor. 2,8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Bizim birçok Antep’e ihtiyacımız var tam bir başarı örneği Antep ile övünüyoruz. Lütfen başarının kodlarını alın ve uygulayın hep beraber” diye konuştu.

Nebati, basın açıklamasının ardından programına iş insanlarının katılımı ile basına kapalı olarak devam etti. 

AK PARTİ'LİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek partililerle bir araya geldi. Bakan Nebati’nin parti binasındaki programına Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti İl Başkanı Eyup Özkeçeci, milletvekilleri ve partililer katıldı.

Gaziantep’in 10 milyar doları aşan ihracat gerçekleştirdiğini ve Türkiye’nin de 20 yıldır birçok sıkıntıya meydan okuduğunu söyleyen Nebati, “Gaziantep 10 milyar doları aşan ihracatı ve dış ticarette fazla veren bir şehir. Bu şehir kazanıyor ve kazandıkça dağıtıyor. Herkes büyük bir gayretle elinden geleni yapıyor. Biz insanız. Zorluklar bize. Zorluklarla baş edebilmek herkesin harcı değil. 20 yıldır bu coğrafyada birçok sıkıntı yaşandı. Ama her zaman Cumhurbaşkanımız önde yürüyerek zorlukların üstesinden geldik. Cumhurbaşkanımız öncülüğünde zorlukların üstesinden geldik” dedi.

'ADAYIMIZ BELLİ KİMİNLE YARIŞACAĞIMIZI BİLMİYORUZ'

Nebati, 2023 yılında gerçekleştirilecek seçimler için adaylarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ancak kiminle yarışacaklarını bilmediklerini söyledi.

Yaşanan pandemi ve Rusya- Ukrayna savaşları sebebiyle dünyada enflasyon yaşandığını ancak Türkiye olarak bunun da üstesinden geleceklerini dile getiren Nebati, “O zamanda ‘Öldük, bittik, İşler bitecek, Fabrikalar kapanacak’ dediler ama ne oldu 2020’de dünyada Çin’den sonra en çok büyüyen ülke olduk. Hani ölecektik, hani bitecektik. 2021’de de yüzde 11 büyüdük. Şimdi Ukrayna’da savaş başladı. Zorluklar var. Enflasyon var. Ancak bu zorlukların üstesinden geleceğiz. Çünkü 20 yıldır biz görmediğimiz bir sıkıntı kriz kalmadı. Bugün Gaziantep tek başına dünyadaki birçok ülkeden ihracat yapıyor.  Kulaklarınızı ona buna değil Cumhurbaşkanımıza verin. Bizim 2023 Haziran’ın da adayımız belli. Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bizim adayımız belli de kiminle yarışacağız o belli değil. Kimi yeneceğimizi merak ediyorum. Bizim pehlivan güçlü biliyorsunuz, geleni yeniyor. 2023 çok önemli bir yıl. İnşallah seçimleri kazanacak balkon konuşmasını yapacak” diye konuştu.

Bakan Nebati, AK Parti İl Başkanlığı programının ardından Şekeroğlu Mahallesi’nde esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Bakan Nebati esnaf ziyaretlerinin ardından vatandaş ve esnafla hatıra fotoğrafı çektirdi. 

'ENFLASYON, BİRİNCİ MÜCADELE ALANIMIZ'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Gaziantep’te başlayan Uluslararası İş Forumu (IBF) tarafından organize edilen 2. Türk Arap İş Zirvesi'nin gala yemeğinde iş insanlarıyla bir araya geldi.  Erikçe Mutfak Sanatları Merkezi’nde yapılan programa Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve AK Parti İl Başkanı Eyup Özkeçeci, AK Parti milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda Türk ve Arap iş insanı katıldı.

'BÜYÜYEN TÜRKİYE EKONOMİSİ İSTİHDAMI DA ARTIRIYOR'

Bakan Nebati, programdaki konuşmasında  2021 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 11 büyüyerek son 10 yılın en büyük performansını yakaladığını 2022 yılının ilk çeyreğinde ise yüzde 7.3 reel büyüme kaydettiklerini söyledi.  Ekonomideki büyümenin istihdam artışını da beraberinde getirdiğini belirten Nebati şöyle dedi:

 “Türkiye bu avantajlar sayesinde güçlü büyüme performansı gösterdi. Küresel ekonomiyi sert bir şekilde vuran salgında da bu gerçek değişmedi. 2020’yi pozitif büyüme ile kapatan 2 ülkeden biri oldu. 2008’de de kriz teğet geçti. 2020 yılı herkesi şaşırttı, 2021’de öyle oldu. Özellikle aramızdaki bir kısım insanı da şaşırttı. 2022’de öyle olacak inşallah. 2021’de yüzde 11 büyüyerek son 10 yılın en büyük performansını yakaladık. 2022 yılının ilk çeyreğinde de yüzde 7.3 reel büyümeyi sağladık. Her çeyrekte olduğu gibi dengeli büyümeyi devam ettiriyoruz. 2022 Nisan ayı itibariyle ülkemizde 30,4 milyon istihdama ulaştık. İstihdam da güçlü büyümeye eşlik etti.”

'ZORLU ŞARTLARA RAĞMEN EKONOMİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR'

Bakan Nebati, Türkiye’nin içinden geçtiği tüm zorlu şartlara rağmen ihracat gelirlerini arttırarak geçen yıl 225 milyar dolar olan ihracat rakamlarını 2022 yılı Mayıs ayında 242 milyar dolara yükselttiklerini dile getirdi. Bankacılık sektörünün de kriz ve şoklara rağmen büyümeye devam ettiğini dile getiren Nebati, “Geçen yılki ihracatımız 225 milyar dolarken Mayıs 2022 itibariyle 242 milyar dolar ihracatı aştık. Bu cumhuriyet tarihimizin rekorudur. Güçlü kamu maliye dengesi bizim için tavizsiz bir alan olmaya devam ediyor. Bankacılık sektörü kriz ve şoklara rağmen büyümeye güçlü kalmaya devam ediyor. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü geçen yıla göre artarak 9,2 trilyona ulaştı. Ekonomimizin son 2 yılda gösterdiği büyük başarı tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Kardeşlerim işinize bakın, işinize odaklanın. Türkiye örnek alınan bir ülke oldu. Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Önde olan ülke vasfını her geçen gün perçinliyor. Küresel ve bölgesel krize rağmen ihracat ve istihdam oluşturmaya devam ediyor” ifadelerinde bulundu.  

'ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAMI ARTTIRMAK İÇİN İŞLETMELERİN FİNANSA ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRDIK'

Bakanlık olarak politikalarının üretim, ihracat ve istihdamı arttırmak olduğunu söyleyen Nebati, bu kapsamda işletmelerin finansa erişimini kolaylaştırdıklarını aktardı.

Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF), paketlerini uygulamaya koyduklarını söyleyen Nebati, “Politikalarımızın odağında üretimi, ihracatı, istihdamı ve yatırımları arttırmak yer alıyor. Bu çerçevede işletmelerin finansa erişimini kolaylaştırıyoruz. Selektif kredi politikamızla da uyumlu olacak şekilde hazine destekli KGF paketlerini uygulamaya koymaya devam ediyoruz. İhracatçılara ve turizm girişimcilerine uygun faizli TL cinsinden kredi imkanı sunuyoruz. Paketin büyüklüğü yaklaşık 150 milyar lira. 2 yıla kadar geri ödemesiz 10 yıl vadeli kredi vereceğiz. Kredilerin maliyeti yıllık yüzde 9’lara kadar inebiliyor. Tüketici kredilerinde de dar gelirli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. 50 bin liraya kadar ki ihtiyaç kredilerde azaltmaya gitmedik. Dar gelirli vatandaşlarımıza farklı şekillerde de destek vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bakan Nebati, kur korumalı mevduat hesabıyla döviz kurunda istikrarın sağlandığını ve Rusya Ukrayna savaşına rağmen döviz kurundaki istikrarın devam ettirildiğini söyledi. 

Enflasyonun birinci mücadele alanları olduğunu ve enflasyonu düşürmek için tüm kurumların seferber edildiğini söyleyen Nebati, “GES’ler bankalarımız talep toplamaya başlayacağız. GES getiri DHMİ ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden bütçeye aktarılan paya endeksli olacaktır. Enflasyon dünyanın ortak sorunu bu sorun ülkemize de yansıyor. Enflasyon bizim için birinci mücadele alanıdır. Enflasyonla mücadelede ekonomi yönetiminin tüm kurumlarıyla seferber olduk. Enflasyonla mücadeleye hep birlikte ve kararlı bir şekilde hareket ederek bakmamız lazım. Bu hepimizin ve dünyanın sorunu. Biz ekonomi yönetimi, parasal politikalar ve kamu maliyesi olarak her türlü enstrümanı kullanarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Gerçekleştirilen zirvenin ardından Türk- Arap iş birliklerinin artış göstereceğini söyleyen Bakan Nebati, “Bu zirve çerçevesinde yapılan görüşmeler ve oturumların karşılık ticareti güçlendirmesini ve yatırımların hızlandırmasını bekliyoruz. Birlikte hareket edip, birlikte kazanacağız. Birlikten berekete doğru hep birlikte yürüyeceğiz. Beraber yürüyeceğiz. Bereket en önemli kavramlardan bir tanesi. Bunu da buradaki hazirun sağlayacaktır” dedi.

Bakan Nebati IBF 2. Türk- Arap iş birliği zirvesi gala yemeğinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti. Bakan Nebati, büyükşehir belediyesi şeref defterini imzaladıktan sonra Başkan Şahin ve yetkililerle basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. Bakan Nebati, Büyükşehir Belediyesi programının ardından İstanbul’a hareket etmek üzere havaalanına geçti.