İSTANBUL - ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes kararının piyasalar için iyi bir haber olduğunu kaydetti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Houte, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş halinin Avrupa ekonomisinde azalan güven ortamının önde gelen sebeplerinden biri olduğunu, azalan gerilimle piyasaların rahatlayabileceğini belirtti.

Ateşkes kararının piyasalar için iyi bir haber olduğunu vurgulayan Houte, kararın olumlu etkilerinin görülmesinin zaman alabileceğini dile getirdi.

Avrupa'daki bazı şirketlerin Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan zarar gördüğünü, ateşkesle birlikte Rusya'ya uygulanan yaptırımların da kaldırılabileceğine dikkati çeken Houte, ateşkesin Ukrayna ile Rusya arasındaki problemin çözüldüğü anlamına gelmediğini ancak, savaşın sona erdirilmesi için iyi bir adım olduğunu, bunun da piyasalar için olumlu karşılanabileceğini söyledi.

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise ateşkes kararının Avrupa ekonomisindeki yakın dönemli riskleri azaltacağını belirtti.

Schmieding, iki ülke arasındaki krizin Avrupa'da iş dünyası beklentileri ve yatırımları olumsuz etkilediğini, krizin azalması durumunda güven ortamının ve yatırımların artabileceği öngörüsünde bulundu.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Ukrayna'ya sağlayacağı toplam 40 milyar dolarlık paketin parçası olarak, 17,5 milyar dolarlık finansman imkanı üzerinde anlaşma sağlandığını anımsatan Schmieding, Ukrayna'nın istikrara kavuşmasının Avrupa için en önemli meselelerden biri olduğunu aktardı.

IHS Global Insight Batı Avrupa Kıdemli Ekonomisti Timo Klein ise ateşkes kararına rağmen  Rusya veUkrayna arasındaki kırılgan durumun devam edeceğini, karardan sonra piyasalarda biraz rahatlama olduğunu ancak, bu rahatlama dışında kararın piyasalara önemli bir etkisinin olmayacağını ifade etti.

Ateşkes haricinde ek önlemler alınması durumunda piyasaların biraz rahatlayabileceğini vurgulayan Klein, piyasaların rahatlaması için Rusya'ya olan yaptırımların kaldırılması gerektiğini bunun da uzun zaman alacağını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da çatışan tarafların 15 Şubat'tan itibaren ateşkes ilan edilmesi konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.