İSTANBUL

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları'na katılan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, 5 Kasım'da, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak, yatırım yapılabilir düzeye çıkarttığını hatırlattı. Öztekin, ''Türkiye Kasım ayının ilk günlerinden itibaren artık daha yeni bir Türkiye'' dedi. 

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, şunları kaydetti:

-''Kriz ne kadar sürerse sürsün bitecek''
-''Türkiye kendisini kriz psikolojisine kaptırmamalı''
-''Merkez Bankası'nın jargonuyla, temkinli de olsa iyimser olmalı''
-''Bizim travmamız 2001 yılında yaşandı ve bitti''
-''Bugün, Türk bankacılık sektörü büyük bir fırtınanın içinden sapasağlam çıkmış ve yoluna devam etmektedir''
-''Risk türleri içinde tek olumsuz görünüm, yapısal faiz oranı riskidir ve bu risk yukarı yönlüdür''
-''Ülkemize yönelik bankacılık sektöründeki her yabancı yatırım girişimine de kolaylıkla izin vermediğimizi, başvuruları titizlikle incelediğimizi, Adabank örneği göstermektedir''

Dava sürecini izliyoruz

Öztekin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kentbank hakkındaki kararına ilişkin, ''Dava süreci tarafımızca izleniyor. Bu sadece bize açılmış bir dava değil, devlete yönelik açılmış bir davadır. Biz de üzerimize düşeni ifa edeceğiz, amacımız ülkemize en asgari zararı vermek ve sağlık şekilde çözüm üretmek'' dedi.

Bank of Mitsubishi'nin lisans başvuru aşamasında olduğunu dile getiren Öztekin, şirketin henüz başvuru aşamasında bulunduğunu ifade ederek, incelemelerin kendilerince yapıldığını ve bazı eksikliklerin şirkete iletildiğini söyledi.

Öztekin, TMSF ve BDDK olarak satış stratejisini doğru belirlemeye ihtiyaçları olduğunu belirterek, ''Ben Adabank'ın satışına karar veren TMSF kurulu üyesiydim, sonradan satışa onay vermeyen BDDK Başkanı oldum'' şeklinde konuştu.