Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı alacakların yapılandırılmanda başvuru için 5 gün kaldığı uyarısında bulunarak, fırsatı kaçırmamak için başvuruların 25 Kasım'a, ilk taksit veya peşin ödemelerin ise 30 Kasım'a kadar yapılması gerektiğini bildirdi.

Bakan Ağbal, yaptığı açıklamada, 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6736 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" ile milyonlarca mükellefi ilgilendiren trafik cezası, vergi ve prim borcu, idari para cezaları, öğrenim ve harç kredileri, vergi cezaları, askerlik, seçim, nüfus, karayolu geçiş ücreti ve RTÜK idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası prim borçları gibi birçok borç ile bunların her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezalarının yeniden yapılandırıldığını hatırlattı.

Kanundan yararlanmak için son başvuru süresinin, 31 Ekim 2016 olarak belirlendiğini, ancak bu süreyi 25 Kasım 2016'ya kadar uzattıklarını anımsatan Ağbal, vatandaşların kanunun getirdiği imkanlara yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Kanun kapsamına girip de başvuruda bulunmayan kimsenin kalmamasını istediğini vurgulayan Ağbal, bunun için çok geniş bir tanıtım kampanyası yürüttüklerini ifade etti.

Naci Ağbal, toplumun her kesimini ilgilendiren ve tarihi fırsatlar sunan uygulamada başvuru için son 5 gün kaldığına dikkati çekerek, "Trafik cezası, vergi ve prim borcu, idari para cezası, öğrenim ve harç kredileri ve daha birçok alanda kamuya borcu olan vatandaşlarımız, fırsatı kaçırmamak için başvurularını 25 Kasım'a kadar yapmalı. Diğer bir önemli nokta da ilk taksit veya peşin ödemelerin 30 Kasım'a kadar yapılması gerekiyor. Aksi halde, kanunun getirdiği ve başvuru yaparak elde ettikleri tüm hakları kaybederler." ifadelerini kullandı.

"İmkanı olanlara peşin ödemeyi tavsiye ediyorum"

Başvuruların vergi dairesine giderek veya Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden online olarak yapılabildiğini aktaran Ağbal, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız, başvuru sırasında peşin veya taksitle ödeme seçeneklerinden birini tercih edebilir. İmkanı olan her vatandaşımıza, yapılandırdıkları borçlarını peşin ödemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü peşin ödeme, taksitli ödemeye göre ekstra imkanlar sağlıyor. Borç, neredeyse ana paraya kadar düşüyor.

Taksitli ödeme seçeneğini tercih eden vatandaşlarımız ise yapılandırdıkları tutarları 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile de ödeyebilir. Taksitler, iki ayda bir ödenecek. Ancak hatırlatmakta fayda görüyorum. Kanunun getirdiği fırsatları kaybetmemek için ilk iki taksitin mutlaka zamanında ödenmesi gerekiyor."

"Tüm soruların cevabı GİB, VİMER ve vergi dairelerinde"

Ağbal, kanunla ilgili her türlü sorunun cevabının GİB'in internet sitesinde yer alan dokümanlarda bulunabileceğini belirtti. Öte yandan, yapılandırma kanunuyla ilgili özel eğitim verilen uzman personelin de Vergi İletişim Merkezinde (VİMER) vatandaşlardan gelen soruları cevapladığı bilgisini veren Ağbal, "Kanundan yararlanmak isteyip de bunu nasıl yapacağını bilmeyen vatandaşlarımız, 444 0 189 numaralı VİMER hattımızı arayabilir ve sorularına cevap alabilir. Ayrıca, vergi dairelerinde kurulan özel bilgilendirme stantları da yine vatandaşımız için hizmette." diye konuştu.