BRÜKSEL 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu petrol sahaları hizmet sektörünün en büyük iki ABD’li şirketi olan Halliburton ile Baker Hudges birleşmesine yönelik tekel incelemesi başlattı.

Toplamda 35 milyar dolarlık şirket birleşmesine yönelik inceleme hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ABD merkezli Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Ticaret Uzmanı Gary Hufbauer, “Bu küresel etkileri olabilecek büyük bir birleşme. Halliburton ve Baker Hudges devasa şirketler. AB Komisyonu'nun bu ölçekte bir birleşmeyi incelemesi görevinin bir parçası” dedi.

Hufbauer, Halliburton ve Baker Hudges birleşmesinin sektörde rekabeti düşürecek bir durum ortaya koymayacağını belirterek, “Petrol sahaları hizmet sektörü zor zamanlardan geçiyor ancak bu birleşme sonrasında halen birkaç büyük ölçekli sondaj firması küçülen piyasada rekabete devam edecek” diye konuştu.

Halliburton şirketinin küresel sözleşmelerde deneyiminin fazla olduğunu, Baker Hudges’ın da sondaj teknolojilerinde ileri seviyede olduğunu ifade eden Hufbauer, bu birleşmeyle her iki firmanın tek çatı altında toplanacağını anlattı.

Her ikisi de ABD’li şirket olan Halliburton ve Baker Hughes birleşmesini hem ABD’deki hem de AB’deki piyasa düzenleyicileri inceleyecek. İncelemelerde, bu birleşmenin petrol sahaları hizmet sektöründe küresel rekabete zarar verip vermeyeceği araştırılacak. AB’nin incelemesinin 26 Mayıs‘a kadar ABD’deki incelemenin ise 30 Nisan’a kadar tamamlanması bekleniyor.

Toplamda 35 milyar dolarlık birleşmeyi Halliburton 2015 yılı sonuna kadar tamamlamayı bekliyordu. Şirketler arasındaki anlaşmaya göre birleşme, düzenleyiciler tarafından reddedilse bile Halliburton, Baker Hudges’a 3,5 milyar dolar ödemeyi taahhüt ediyor. Bu ölçekte şirketlerin birleşmelerinde düzenleyiciler tarafından inceleme süreçleri olağan karşılanıyor. Düzenleyici kurumlar rekabete zarar verecek durumlarda birleşmeleri ise engelleyebiliyor.