Değerli okuyucular,

Bu hafta Güneydoğu Anadolu bölgesinde, her yıl mevsimlik işçilerin yaşadığı göç ve dramını konu almak istiyorum.

Her yıl Kendi yaşadıkları toprakları terkedip, başka şehirlerde çalışmak için giden insanların her yıl hiç olmasa bir kaç ailenin yolda geçirdiği kaza ve ya çocuklarının kanallarda boğulma haberi oluyor. Tabiki bunlar iç açıcı durumlar değildir.

Peki 1989 yılında Güneydoğu Anadolu projesine neden karar verildi? Ve ne amaçla bu proje onaylanmıştır?

Evet, Güneydoğu Anadolu  Bölgesi için karar verilen ve onaylanan (GAP) bu proje ile neler yapılacaktı kısaca bir hatırlayalım.

1-GAP projesi kapsamına giren yörelerin yani Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin süratle kalkındırılması.

2- Daha çok yatırımların gerçekleşmesi için yapılan planların alt yapıları, konut, sanayi, maden, tarım, enerji, ulaştırma ve diğer hizmetleri yapmak ve yaptırmak.

3- GAP projesi kapsamına giren şehir halkının eğitim seviyesini yükseltmek için gerekli tedbirleri almak ve aldırmak.

Güneydoğu Anadolu projesi bu yukarıda saydığımız üç madde için yapılmadı mı? 

Evet, söylediğinizi duyar gibiyim. Bu proje ile Güneydoğuda bulunan ne kadar kurak topraklar varsa hepsi suya kavuştu. Bu proje ile Güneydoğu tarımda daha da ilerledi. Çiftçiler tarlalarını ekip, biçerken  tabi ki daha fazla insanın iş gücüne ihtiyaç duymaya başladılar. 

Şimdi soruyorum; Neden Güneydoğu'da bulunan insanlar kendi yöresinde olan iş imkanlarını bırakıp, başka  bölgelerde çalışmaya gidiyorlar?

Tabiki bunun nedenlerini bir kaç maddeyle izah etmeye çalışalım.

1- Çalışma ortamlarının sağlıksız olması

2- Çalıştığı emeğin karşılığını almamaları vb.

İşte bunlar mevsimlik işçilerin dışarıya gidip çalışma sebeplerinden bir kaç tanesidir.

 Bunların olmaması için işçi ile işveren arasında ki ilişki seviyesini düzenli ahlak ve edep çerçevesinde korumak gerekli. Ve bunun için kısa zaman dilimlerinde işverenlere eğitim kursları verilmeli. Bunun yanında sulanan topraklarımızda yeterince faydalanamıyoruz. Tahılda, sebze ürünlerinde, baklagiller de maalesef yörelerimiz de yetiştirebileceğimiz ürünleri halen ithal ediyoruz. 

Güneydoğu'da ki topraklarımızın kıymetini bilelim.  Bu toprakları ekelim. Ve bu topraklardan çalışabilecek genç bir nüfus kitlesi var. Onlara kaliteli ve düzgün çalışma imkanları sağlayalım.

Topraklarımızın ve insanımızın kıymetini bilelim.

Allah'a emanet olun.