KİEV - Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kiev temasları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, yeni hükümetin kurulmasına ilişkin sürece işaret ederek, çeşitli partilerin bu sürece dahil edilmesinin ardından, uluslararası kuruluşlarla görüşmek ve Ukrayna'ya nasıl bir yardımın yapılmasını belirlemek üzere ekonomik meselelerin çözümünü içeren bir planın hazırlanması gerektiğini vurguladı. Ashton, uluslararası mali yardımın belirlenmesi için yeni hükümetinden ekonomik reform planı beklediklerine işaret etti.

Ashton, Avrupa'nın Ukrayna'ya mali yardım yapılması konusunda IMF ile işbirliği yapacağını ifade ederek, IMF'nin de Ukrayna'nın yeni hükümeti ile mali yardımı görüşmeye hazır olduğunu, bunun diğer kaynaklardan da yardım almaya katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

AB yetkilisi Ashton, temasları çerçevesinde, eski Başbakan Yulya Timoşenko ile de bir araya gelerek, AB tarafından Ukrayna'ya yapılacak yardım ile Ukrayna'da kurulacak yeni hükümetle ilgili görüşmelerde bulundu.

Timoşenko'nun başında bulunduğu Vatan Partisi'nden yapılan açıklamada, görüşmede tarafların, Ukrayna'daki durum ve krizden çıkma yollarını ele aldığı kaydedilirken, ülkede istikrarı sağlamaya yönelik atılacak adımlar hakkında değerlendirmelerde bulunulduğu belirtildi. Görüşmede, ülkenin krizden çıkmasına yardımcı olması öngörülen AB'nin yapacağı yardım paketinin detaylı olarak değerlendirildiği kaydedildi.

Görüşmede, "hükümette meydandaki protesto göstericilerinin temsilcileri ile uzman teknokratların da yer alması gerektiği, bunun hükümetin daha verimli çalışmasına katkıda bulunacağı" belirtildi.

Görüşme sırasında Ashton, Timoşenko'nun aktif politikaya dönmesinin, Ukrayna'da istikrarın pekişmesine ve toprak bütünlüğünün korunmasına yardımcı olacağına inandığını dile getirdi.