Çocuklarımızı hemen hertürlü hastalığa karşı (virüs, bakteri, mantar enfeksiyonları, allerjik hastalıklar, kanser vb.) koruyan sistem bağışıklık sistemidir. Vücuda herhangi bir yolla giren herhangi bir yabancı madde (virüs, bakteri, mantar, parazit, antijen ve tümör hücreleri)ye karşı bağışıklık sistemi uyanıktır, derhal taramalar yaparak bunların hepsini çok karışık bir mekanizma ile ortadan kaldırmaya başlar. Bağışıklık sistemi hücreleri vücut hücrelerini çok iyi tanır. Onlardan farklı, yabancı bir madde çocuklarımızın vücuduna girdiği anda onları ayırıp yok eder. Bağışıklık sisteminin yaşam boyu çok iyi korunması gerekir. Bu sistem bozulduğunda birçok hastalık ve yaşamsal önemde sorunlar ortaya çıkar. Bağışıklık Sistemi hastalıkları doğuştan olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Bağışıklığı zayıf olan çocuklar, buna bağlı olarak sakat kalabilir, kolaylıkla enfeksiyon hastalıklarına ve nadirende olsa kansere yakalanabilir, ölümcül rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Çocuklarda bağışıklık sistem organları şunlardır:
1.Lenf Bezleri: Burun, Geniz, Boğaz etrafında bulunan bezlerdir. Bunlar solunum yolu ile giren mikropları yakalar ve öldürürler. Bunlara karşı antikor oluşturarak bir daha vücuda girdikleri anda onları tanırlar ve yok ederler.
2.Bademcikler: Bağışıklık sisteminde özellikle ilk 4 yılda çok önemlidir. Diğer lenf bezleri ile temastadırlar. Mikropların herçeşidi ile savaşırlar.
3.Timus Bezi: Göğsün üst ön bölümünde bulunur. TROİD BEZİNİN hemen altıdadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin(lenfositler) eğitim alıp olgunlaştıkları yerdir.
4. Lenf Düğümleri: Tüm vücuda yayılmıştır. Özellikle boyun, koltukaltı, göğüs ve karın boşluğu gibi yerlerde bulunur. Bağışıklık hücrelerinin(T ve B Lenfositleri) kümeler yaparak yerleştiği bezelerdir.
5. Karaciğer: Anne karnındaki bebeklerin karaciğerleri bağışıklık sisteminde rol almaya başlamıştır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin ilk üretildiği organlardandır.
6. Dalak: Vücudumuza pek çok enfeksiyona karşı korur ve yabancı maddeleri yok eder. Vücudumuzun çöp toplama sistemi gibi çalışır.
7. Peyer Plakları: İnce bağırsaklarda bulunan bağışıklık sisteminin temel dokularından biridir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin eğitim alıp olgunlaştığı yerlerdendir.
8. Kemik İliği: Bağışıklık sisteminin ataları olan kök hücreleri kemik iliğinin içnde bulunmaktadır.
9. Lenf(akkan): Bağışıklık sistemi hücrelerini ve antikorlarını vücutta ihtiyaç olan yere taşıyan akkan sistemidir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?
Çocuklarımız vücutlarına girmeye çalışan mikroplara ve diğer yabancı maddelere(antijen) karşı birçok mekanizma ile savunma yapar.Önce savunma hücreleri(kanımızdaki akyuvarlar) devreye girer. Mikropları ve yabancı maddeleri yok etmeye başlar. Bu sistem devamlı çalişir ve uyanık durumdadır. Bu sistem yeterli olmazsa B ve T lenfositleri dediğimiz kanımızda devamlı dolaşan hücreler devreye girer. Burada çok kompleks bir zincirleme sistemi çalışmaktadır. Bu olaylarda birçok kimyasal yollar, enzimler ve proteinler çok aktif bir şekilde çalışma yaparak çocuklarımızı mikrobik, allerjik ve tümöral hastalıklara karşı korurlar. Bu bağışıklık sistemi sayesinde sağlıklı yaşamalrı sağlanmış olur.
devamı bir sonraki sayımızda...