Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma çocuk istismarı suçu hakkında bilgilendirme yapacağım.

Bilindiği üzere yasamızda çocuk 18 yaşını doldurmamış kişidir. 

Çocuk istismarında yaş olarak mağdur çocukların yaşına göre failin alacağı ceza değişecektir. 

1-12 yaşını tamamlamamış çocuğun istismarı 

2-15 yaşını tamamlamamış çocuğun cinsel istismarı

3-  15  yaşını  tamamlamış  ama  kendine karşı yapılan eylemin hukuki sonucunu anlama algılama yeteneği gelişmemiş yani farik ve mümeyyiz olmayan çocuğun istismarı 

5-  15-  18  yaş  arası mağdur çocukları  cebir hile  tehdit ve iradesini etkileyen bir nedenle istismar eylemi olmak üzere bir çocuğu cinsel olarak istismarı olmak üzere 18 yaş altı çocukların istismarı durumunu 4 grupta kategorize ederek bu maddeyi açıklamakta fayda görüyorum. 

Değerli dostlarım eğer  çocuk  12 yaşından küçük ise  cinsel istismar suçunun  cezası 10  seneden az olmayacaktır.

Eğer siz 12 yaşından küçük bir çocuğa sarkıntılık türü bir eylemde bulunduysanız en az 5 sene alırsınız.

Eğer sarkıntılık eylemini çocuğa yapan yine bir çocuk ise 18 yaşından küçükse bu durumda kanun koyucu mağdur olan çocuğun anne ve babasının yani velisinin çocuk  vesayet altında ise vasisinin    şikayetçi olması halinde çocuğa karşı bu  suçu işleyen çocuğu cezalandırabilir demiştir. Yani kısaca şikayete bağlı bir suç şekline dönüşecektir.

Eğer mağdur çocuk 15 yaş  altı ise yani henüz 15 yaşını bitirmemişse kanuna göre sizin yapacağınız her türlü bedensel cinsel içerikli davranışlar cinsel istismar olacaktır. Ayrıca  çocuk 15 yaşını bitirmiştir ama iradesini etkileyerek siz o çocuğa  cebirhile  tehdit ile cinsel davranışlar yaptı iseniz yine bu da tck  103 deki cinsel istismar eylemidir. 

Kanun diğer çocuklar şekliden bir tabir kullanarak cinsel istismarın kapsamını genişletmiş bu saydığım çocuklar dışında kalan 18 yaş altı çocuklara karşı yapacağınız cinsel teması istismar kapsamına alarak istismarın kapsamını genişletmiştir.

Eğer siz çocuğun vücuduna bu istismar eylemini cinsel organınızla gerçekleştirdiyseniz en az 16 sene alırsınız. Eğer mağdur ettiğiniz çocuk 12 yaşından küçükse cezanız en az 18 sene olacaktır.

Siz bu suçu birden fazla kişiyle birlikte gerçekleştirirseniz insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunda olduğu ortamın sağladığı kolaylıktan faydalanarak bu suçu işlerseniz eğer siz o çocuğun üvey babası   üvey annesi üvey kardeşi iseniz  veya  mağdur çocuğu evlat edinen kişi iseniz öğretmeni iseniz vasisi iseniz koruyucu ailesi iseniz sağlık  hizmeti veren bir doktor hemşire iseniz yani kısaca korumak ve gözetmek zorunda  olan bir kişi iseniz ya da kamu görevlisi iseniz  örneğin bir  polis  iseniz ve nüfusunuzu görevinizi  kötüye kullanarak bu suçu işlerseniz cezanız  yarı oranında artacaktır. 

Eğer siz o çocuğa silah çekerek işlerseniz yine cezanız cezanız yarı oranında mahkemece artırılacaktır.

Eğer siz  çocuğa cinsel eyleminiz  gerçekleştirmek için çocuğu kasıtlı olarak yaralayarak işlerseniz hem cinsel istismar hem de kasten yaralamadan  ceza  alırsanız .

Eğer sizin gerçekleştirdiğiniz bu eylem  çocuğun bitkisel hayata girmesine neden olursa ağırlaştırılmış müebbet cezası alacaksınız siz bu suçu anal oral vaginal yolla işleseniz ya da sair bir cisimle de işleseniz suç aynıdır. Cinsel istismardır.  Suç vasfında bir değişiklik olmaz. Mağdur çocuğa anal oral vajinal yolla vücuduna cinsel organınızla yapacağınız her türlü eylem cinsel istismardır. Çocuğun vücuduna cinsel organ ya  da  sair  cisimle yapacağınız temas suçun oluşması  için yeterlidir. 

Ancak siz çocuk henüz 15  yaşını doldurmadığı halde çocuğu 15  yaşını bitirdiğiniz zannederek görünüm itibariyle 15 yaşından büyük bir çocuğa karşı bu eylemi yaparsa mağdurun yaşında yanılgıya düştüğünüz için kasıtlı olarak hareket  etmediğiniz için yargıtayın kararlarına  göre beraat edeceksiniz.

Cinsel istismar  suçu  TCK  103.  MADDE  Adli para cezasına çevrilmez. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez. Cezası ertelenmez.

Tüm cinsel istismar suçlarını cumhuriyet savcılıkları resen soruşturur. Şikayete bağlı değildir. Ama sadece sarkıntılık sureti ile bir cinsel istismar suçu işlendiyse  burada  mağdur çocuğun velisinin vasisinsin şikayeti aranır. Bu şikayet hakkı 6  ay içinde kullanılmalıdır. Şikayette vazgeçilirse dava  düşer  soruşturma ve kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme mümkündür. Cinsel istismarda  uzlaşma yasası uygulanmaz. Suçun basit nitelikli  cinsel istismar ya da sarkıntılık suçu olmasında durum değişmez. Hepsinde  durum aynıdır. Uzlaşma yasası uygulanmaz.

Bu konulardaki tüm sorularınızı 0 532 508 90  45  nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz. 

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL İSTANBUL/BAKIRKÖY

AĞIR CEZA AVUKATI