Ülkemizi buhrana sürüklemek isteyen terör gruplarının yangın çıkarma eylemleri bilinen yöntemlerdendir. Geçmişte Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaktıkları iş makinaları, yurdun muhtelif bölgelerinde çıkardıkları yangınlar hafızalardadır.

Pazar günü Karadeniz’de dört ayrı şehrin 23 farklı bölgesinde orman yangınları meydana gelmesi de organize bir terör eylemi kuşkusu uyandırdı. Çıkan yangınları ilk etapta kontrol altına alıp söndüren ekipler zorlu bir gün yaşadı. 

Aynı gün Şanlıurfa Harran Üniversitesinin Osmanbey Kampusu içerisindeki lojistik deposunda da çıkan yangında da sabotaj ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

**

AMERİKA ZOR DÖNEME GİRDİ

Kendisini dünyanın jandarması zanneden Amerika geçen haftadan itibaren olağandışı günler yaşamaya başladı. Seçimleri Biden’in kazanmasının ardından geçen hafta Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020 başkanlık seçim sonuçlarının resmileştiği oturum devam ederken, seçimin mağlubu mevcut başkan Donald Trump'a destek gösterisi düzenleyen kalabalık bir grup protestocu, polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. Senatoda devam eden tescil oylamasına olaylar sebebiyle ara verildi. Başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edilirken Kongre binasında silahlar patladı, ölen ve yaralananlar oldu. Ulusal Muhafızların müdahalesiyle kontrol altına alınan olaylar, Amerika’nın kâğıttan kaplan olduğunu ortaya koydu.

İslam coğrafyasını kan deryasına çeviren, Türkiye’ye Gezi ve 15 Temmuz gibi organizasyonlarla büyük operasyonlar çekmeye kalkan ve bu sırada da ‘demokrasi, itidal, sağduyu’ çağrıları yaparak eylemcilere kol kanat germeye çalışan Amerika bu defa Türkiye Hükümeti’nin ‘sağduyu çağrısıyla’ sarsıldı.

Seçim yapılmış olmasına rağmen başkanlığın Trump’un uhdesinde kalma ihtimalinin konuşulduğu Amerika 2021 yılıyla birlikte yeni bir sürece girmiş görünüyor ki, süper güç algısının giderek kaybolacağı ve sıradanlaşacağı, hatta çöküşe gideceği öngörülüyor.

**

SOSYAL MEDYA KİMİN ELİNDE?

Trump göreve geldiğinden itibaren gazetecilerle ve televizyoncularla sık sık tartışma yaşamış, birçok toplantıda bazı muhabirleri aşağılayıcı ifadeler kullanarak ilişkilerini zedelemişti. 

Yazılı ve sözlü basın karşısında olsa da, Trump twitter, facebook, instagram gibi sosyal medya ağlarını en çok kullanan lider oldu ve mesajlarını buralardan verdi. Ancak tarihe ‘Amerikan Baharı’ olarak geçecek eylemlerden sonra twitter tarihi bir karar alarak ‘Trump’un sosyal medya hesaplarını süresiz olarak kapattığını’ duyurdu.

Bu noktada, bilhassa gezi olayları sırasında eylemci grupların aylarca sosyal medya üzerinden organize olup haberleştikleri, aralarında yardım çağrıları ve eylem yönü bildirilerini bu kanallardan yaptıklarını hatırlamakta yarar var.