Yaratılışta hepimizin farklı özellikleri veya fizik ve fikir bazında farklılıklarımız veya eksikliklerimiz olsa dahi önemli olan akıl noksanlığının olmaması tabii ki.
Tüm eksikliklerimize rağmen resmin tamamında mükemmel bir uyum var.
Bizim eksik olarak gördüğümüz şeyler, aslında gizli kalan başka özelliklerimizin ortaya çıkmasına vesile olmakta.
Ünlü bilim adamı Stephen Hawking, dünyanın konuştuğu bir isim.
Hareket edemeyen, felçli fakat o kadar çok ilgi duyulan birisi ki fikirleri Dünya üzerinde tartışılmaktadır.
Buyurun, çok güzel bir hikâye:
Hindistan’da bir sucu, boynuna astığı uzun bir sopanın uçlarına taktığı iki büyük kovayla su taşırmış. Sağlam olan kova her seferinde ırmaktan efendisinin evine ulaşan uzun yolu dolu olarak tamamlarken, çatlak kova içine konan suyun sadece yarısını eve ulaştırabilirmiş. Bu durum iki yıl boyunca her gün böyle devam etmiş. Sucu her seferinde efendisinin evine 1,5 kova su götürebilmiş.
Sağlam kova başarısından gurur duyarken, zavallı çatlak kova görevinin sadece yarısını yerine getiriyor olmaktan dolayı utanç duyuyormuş. İki yılın sonunda bir gün çatlak kova ırmağın kıyısında sucuya seslenmiş:
“İki yıldır çatlağımdan su sızdırdığımdan dolayı görevimin yarısını yerine getirebildiğim için kendimden utanıyor ve senden özür diliyorum.” demiş.
Sucu şöyle demiş:
“Patronun evine dönerken yolun kenarındaki çiçekleri fark etmeni istiyorum.”
Gerçekten de tepeyi tırmanırken patikanın bir kenarındaki yabani çiçekleri ısıtan güneşi görmüş. Fakat yolun sonunda yine suyunun yarısını kaybettiği için kendini kötü hissetmiş ve yine sucudan özür dilemiş. Sucu, kovaya sormuş:
“Yolun sadece senin tarafında çiçekler olduğunu ve diğer kovanın tarafında hiç çiçek olmadığını fark ettin mi? Bunun sebebi, benim senin kusurunu bilmem ve ondan yararlanmamdır. Yolun senin tarafına çiçek tohumları ektim ve her gün biz ırmaktan dönerken sen onları suladın. İki yıldır ben bu güzel çiçekleri toplayıp onlarla patronun sofrasını süsledim. Sen böyle olmasaydın, o evinde bu güzellikleri yaşamayacaktı.”
Farkında mısınız? Hepimiz aslında çatlak kovalarız. Allah’ın büyük planında hiçbir şey ziyan edilmez. Kusurlarınızdan korkmayın. Onları sahiplenin. Kusurlarınızla birlikte gerçek gücünüzün oluştuğunu bilirseniz eğer, siz de güzelliklerin yaşanmasına sebep olabilirsiniz.
İnsan’a Dünyanın bir örneği olarak bakmak gerekir.Nasıl ki yeryüzünündeğişikcoğrafyalarıdeğişikiklim, bitki ve su çeşitliliği ile süslenmiştir; her bir coğrafya’nın bir birini tamamlayıcı yönleri vardır. Düz ova, tarım için ideal dağlar, akarsular, denizlerormanlar, çöller; gerçek manada, bütünün parçalarıdır. Canlıların birbirlerinin yetenek, işlevlerine, becerileri ve kabiliyetlerine muhtaç olmaları birlikte yaşamalarını mecbur hale getirmektedir. Yaratılan her canlı, bir başkasının açığını veya ihtiyacını giderecek ölçüde yaratılmıştır. Bunun bilinciyle yaşamak, tüm toplum yararınadır. İnsanı bu noktada diğer canlılardan ayıran tüm bu özelliklerine ilaveten; ötekileştirmeden, saygı ve sevgiyi esas almak, başkasının hakkına riayet etmek, faziletli ahlaklı bireyler yetiştirmek, belli kurallar mevsume’si içerisinde hareket edebilmeyi başarmak; toplum huzurunu tesis edecektir.