Herkese merhabalar..

Bugün denizlerin ilginç canlılarından biri olan Bofa Balıği hakkında bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Pasifik civarlarında yaşayan bu balık türü çevresel faktörlerden ötürü nesli tükenmekte olan canlılardan biridir 

360 milyon yıldır pek değişmeyen bu canlının, sülük gibi kurbanına yapışma ve kan emme özelliği vardır. Kuzey Atlantik’te  yaşayan Bofalar, ilk bakışta yılan balıklarına benzemektedirler. Ve  Petromyzontidae ailesinin üyelerindendir. Bofa balıkları aynı zamanda Lamprey ismi ile de anılmaktadır.  Bu canlıların en sıradışı ve dikkat çeken yanları ise dişleridir. Ağız yapısı huniye benzer şekilde olduğundan yapıştığı kurbanının kanını hızlı bir şekilde emebilmektedir. Sıralı ve  ovalleşmiş ağızında 90 civarı diş bulunur. Bunlarla kurbanının bedeninde delik açar ve kanını emer. 

Bu canlının morfolojik yapısına bakıldığında taşemenler grubuna dahil edilse de   zoolojide  bu durum karmaşa ve ikilemlere yol açmaktakdır. 

Amerika’da New Jersey civarındaki eski barajların yıkılmasından ötürü kıyı bölgelerde Bofa balıklarında artışlar görülmüştür.

Ortalama bu canlılar 1 ile 1.5 metreye kadar büyürler.

Eski zamanlarda Kızılderililer bu canlıyı çok tüketirmiş. Sea Lamprey yani kaya emici diye bilinen bu balık besin değeri yüksek olduğundan Kızılderililer tarafından tercih edilen bir türdü. Bu hızlı tüketim ABD’ den Kanada’ya kadar uzanan Columbia Nehri’nde de Bofa balıklarının azalmasına sebep olmuştur. 

Yapılan araştırmalarda yetkililer 1970’ lerde Bofa balığının sayısı 1 milyonu bulurken şimdilerde ise 15 – 20 bin arası olduğunu saptamışlardır. Buda kısa süre zarfında bu canlının ne kadar hızlı bir şekilde azaldığını bizlere göstermektedir.

Bu canlıların geçmişine baktığımızda iki İngiliz Kralının ölümüne sebep vermeleriyle ün salmışlardır. Bu krallar saraylarına gelirken tatlı su nehirlerinden geçerlerken saldırıya uğramaları ve enfeksyon kapmalarından ötürü öldükleri kayıtlara geçmiştir. Bofa balıkları bazı durumlarda başka balık sürülerine girmeye çalışmaktadır. Bu da bize göç etmeyi sevdiklerini gösterir. Bu durumda özellikle Bofa Balıklarının bulundukları yerlerde dalış yaparken dikkatli olmakta yarar vardır.  Hiç  beklemediğiniz anda derinize yapışarak dişleri ile derin delikler açıp oradan kanı emmeye başlar. Dişlerinde enfeksoyona sebep olacak bir çok bakteriler bulunmaktadır. Ticari olarak avlans da etlerinin yenip yenmemesi konusundada net bir düşünceye varılamamıştır. Ülkemizde Artvin yöresinde görülmektedirler. Artvin ciarında Gürcistan sınırına yakın akarsu ve dere bölgelerinde yaşayan Karadeniz dere taşemenleri Eudontomyzon adı ile bilinirler. 

Hepinize sağlıklı ve keyifli bir hafta dilerim.

Doğada ve mavide kalmanız dileğiyle.

Çalışmalarımı web sitem üzerinden takip edebilir, web siteme abone olarak gelecek olan yeniliklerden de haberdar olmuş olursunuz.

Web: www.psalvatore.com

İnstagram: Peter_salvatore

Facebook: Peter Salvatore

Youtube: My Underwater World

Peter Salvatore