Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü ile Hisarlar Grup iş birliğiyle geliştirilen ve ilk yerli sismik araştırma aracı olan 500 kilogram serbest düşürmeli kamyonetin tanıtımı gerçekleştirildi.
AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ender Suvacı, AÜ İki Eylül Yerleşkesi'ndeki törende yaptığı konuşmada, uzun zamandır AÜ Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı faaliyetlerin pek çok projeyle desteklendiğini belirterek, projenin çıktılarından birinin de sismik dalga oluşturmaya yönelik araç olduğunu kaydetti.
AÜ'de sanayi ile iş birliği yaptığı çalışmaların olduğunu ifade eden Suvacı, sektör iyi anlayıp ihtiyaçlarını belirleyerek bunun üzerine AÜ'deki öğretim görevlileriyle çalışma yapacaklarını anlattı.
Hisarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker de Hisarlar Grubun sanayi ve üniversite iş birliğine önem veren kuruluş olduğuna değinerek, bunun somut örneğinin sismik araştırma aracıyla vücut bulduğunu vurguladı.
AÜ Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk ise ekipmanı, yeri oluşturan sistemleri daha iyi anlayıp afetlere karşı daha az sorun yaşanan kentlerin planlanmasında alt yapı teşkil etmeyi sağlayacağını bildirdi.
Konuşmaların ardından Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yücel Güney ve Doğal Afetler ve Yer Bilimleri Araştırma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu birer sunum yaptı. Daha sonra aracın testi gerçekleştirildi.