Türkiye, dünyanın ilk 5 duyu test laboratuvarını oluşturdu. Tıpta en zor araştırma alanlarından biri olan ‘beyin’ konusunda laboratuvar kuran Türkiye; ABD, İngiltere gibi ülkeleri geçti.

Beyin tepki haritası çıkarılacak

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı bünyesindeki beyin biyofiziği laboratuvarında aynı anda görme, işitme, koku, tat ve dokunma duyularına insan beyninin verdiği tepkiyi ölçümleyen bir sistem oluşturuldu. Laboratuvar tıp çalışmalarının yanında insansız hava araçlarının geliştirilmesi gibi konularda da değerlendiriliyor.

CIA ve KGB başaramamıştı!

Daha önce Rusya, Doğu Bloku ülkeleri, ABD ve bu ülkelerin istihbarat örgütleri CIA, MOSSAD ve eski KGB tarafından casusluk bilgisi elde edilip edilemeyeceğini incelemek için ‘parapsikoloji’ ve ‘cinler’ gibi konularda faaliyetler yapıldığı biliniyor.
Ancak Türkiye’nin kurduğu laboratuvar, beynin bilimsel incelenmesi açısından bir ilk olma özelliği taşıyor. Beyin araştırmaları sırasında kafaya yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla sağlanan ölçümlemeler, uyku ve anestezi etkisi altında da yapılabiliyor.