…
Çocuklarda orta kulak iltihapları en sık karşılaşılan hastalıklar arasındadır. İlk üç yaşa kadar çocukların yaklaşık üçte birinde görülmesiyle birlikte, oluşan işitme kayıplarının da en sık sebebidir.
Hastalığın temel nedeni, burun ve boğazda oluşan iltihaplardır.
Hastalığı oluşturan temel neden burun ve boğazda oluşan iltihaplardır. Bademcik, geniz eti, sinüzit ve alerjik burun ve boğaz hastalıkları sonunda mikropların östaki borusu yoluyla orta kulağa geçişi burada iltihaplara neden olur. Bir veya iki kulakta birden olabilir. Sıklıkla, kış ve ilkbahar başlangıcında görülür. Bazen ağrılı, ateşli orta kulak iltihabı geçtikten sonra östaki borusu açılamadığı için kulak akıntısı orta kulakta birikir. Buna, “orta kulakta sıvı birikimi” denir. Bu birikim bazen sürekli bir hale gelir, burada haftalar, aylar boyu kalabilir. İşitme kaybı oluşur. Buradaki sıvının varlığı daha sık orta kulak iltihabı oluşumuna yol açabilir.
Çocuklarda bu hastalığın sık olması, orta kulak ile boğaz arasında yer alan östaki borusunun daha kısa, daha geniş ve daha yatay olmasından kaynaklanır. Bu nedenle bölgede oluşan mikroplar çocuklarda erişkinlere göre daha kolayca orta kulağa geçer.
Teşhis için detaylı KBB muayenesi gerekir.
Muayene sırasında kulak burun boğaz hekimi; kulak zarını, rengini, akıntı varsa bunun karakterini değerlendirir. Aynı zamanda işitmenin ve zarın hareketliliğinin ortaya konması için iki test yapılabilir. Bunlardan biri işitme testidir (odyometri). Bu testte kulağa değişik şiddette ve tonda sesler verilerek ne kadar işittiği tespit edilir. Diğeri ise orta kulak basıncını, östaki borusunun ne kadar çalıştığını ve zar hareketini ölçen testtir (timpanometri). Bu iki test hekime hastalığın boyutu ve uygun tedavinin seçimi hakkında yardımcı olur.
Orta kulak iltihapları sonucunda kulak zarında delinmeler ve bu nedele de kalıcı işitme kayıpları oluşabilir.
Orta kulakta iltihap sonucu sıvı birikince, kulak zarının dışarı doğru delinmesine neden olabilir. Sıklıkla zar bir noktadan delinir, akar ve bu arada yapılan tedavi ile de kolaylıkla iyileşir. Fakat bazı durumlarda kulak zarında ciddi şekilde parçalanmalar olabilir. Kulak zarının parçalandığı durumlarda iyi tedavi edilmezse; delik kalıcı hale gelir, devamlı akar ve orta kulaktaki kemikçikler zarar görebilir. Bu yüzden çocuklarda orta kulak iltihaplarının dikkatle takibi ve tedavisi yapılmalıdır. Zamanında tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarında zarda ve kemikçiklerde oluşan kalıcı hasar, işitme kaybına, bunun sonucu olarak çocukta öğrenme kapasitesinin azalmasına ve konuşmasının gecikmesine yol açabilir. İleri yaşlarda ciddi orta kulak ve kulak zarı ameliyatları gerektirebilir.
devamı bir dahaki sayıda...