Azerbaycan'da yeni oluşturulan Sosyal Araştırma Merkezi(STM), son zamanlarda yapılan bir anketle büyük ilgi gördü.

STM-in “Cumhurbaşkanının sosyal ve personel reformları” konusundaki soruşturması kamuoyunda büyük meraka yol açtı.

Nüfusun refahını artırmak için son yıllarda devlet tarafından önemli sosyo-ekonomik reformlar uygulanmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından yılın başından itibaren imzalanan kararnameler, ülke çapında son derece önemli sosyal ve siyasi olaylar olarak nitelendiriliyor.

Dünya eknomik kaosu sonrası dönemin, hem dünyada hem de ülkemizde olduğu gibi yeni eğilimler ve zorlukların yanı sıra bunları ele almak için gerekli sürdürülebilir stratejilerin uygulanmasında da belirleme yolunda önemli bir adım olduğunu dikkate almak önemlidir.

Dünya pazarındaki petrol fiyatlarının 3-4 katına düştüğü, 2015 yılında Azerbaycan'ın finansal piyasasında strese neden olduğu ve bunun sonucunda manatın yabancı para birimleri ile olan değerinin neredeyse iki katını kaybettiği belirtilmelidir. Tüm olumsuz etkileri ele almak için hükümet, bir dizi sosyo-ekonomik politika belirledi ve geniş çaplı bir reform paketi hazırladı. Bu kararlar, mali yükleri, kapasiteleri ve teminat dereceleri nedeniyle önceki yıllardan oldukça farklıydı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 18 Haziran 2019 tarihinde imzaladığı kararnameye göre, asgari ücret 1 Eylül'den bu yana 250 manat ve asgari emekli aylığı 1 ila 200 manat arasında artdı. Aynı zamanda, çeşitli alanlarda çalışanların maaşları% 20-50 oranında yükseldi. Bunlara öğretmenler, devlet tarafından finanse edilen bir takım çalışanlar, askeri personel, gümrük memurları ve diğerleri dahildir.

 Bu nedenle, asgari ve ortalama aylık ücrete dayanarak, Azerbaycan aynı parametrelerde bölgesel ülkelerle eşitlenecek ve bazı durumlarda ileriye doğru ilerleyecektir

Devlet başkanının kolluk kuvvetleri ve güvenlik kurumlarının yönetimi ile ilgili emirleri, ülkedeki büyük reformların göstergesidir. Bu, devletin halkın refahı ile birlikte kamu güvenliğini güçlendirmeye odaklanmasının bir göstergesidir.

Reformlar, nüfusun sosyal refahında kilit bir rol oynayacak ve 2015 yılında ekonomik faaliyetlerin hızlı toparlanmasının yanı sıra toplumdaki manevi ve psikolojik iklimin iyileştirilmesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Kararlar, devlete duyulan güveni arttırmada ve devlet başkanının otoritesini güçlendirmede, sosyal istikrarı korumada ve devalüasyondan sonra nüfusun mali sorunlarını ele almada önemli bir rol oynamaktadı

Sosyal Araştırma Merkezi ülke çapında bir kamuoyu araştırması yaptı.

 Ankete katılan 1212 kişiden% 50,6'sı erkek,% 49,4'ü kadındı. Katılımcıların en genç yaşı 18, maksimum yaşı 87 oldu. Katılımcıların% 50,1'i tam orta öğretim ve% 23,3'ü yüksek öğrenim görmüştür. Mesleki eğitim / kolej mezunlarının oranı% 20,3, tamamlanmamış orta öğretimi olanların oranı % 4,7'dir. Ankete katılanların% 1,6'sında eğitim yoktur.

Ankette, istihdam kriterlerine göre geniş bir yelpazedeki katılımcılara özel dikkat gösterilmiştir. Böylece, ankete katılanların% 32,7'si kamuda çalışmakta,% 23,5'i emekli olmaktadır. Özel sektörde çalışanların oranı, kamu sektöründe çalışanlardan yaklaşık 5 kat daha düşüktür. Bireysel işgücü faaliyetinde bulunanların payı% 12,3, çalışmayanların oranı ise% 8,3 idi. Ankete katılanların% 14'ü ev hanımıydı. Öğrencilerin payı% 1,6 iken, istihdam edilmeyenlerin oranı% 0,2'dir.

Ankete katılan 1212 kişinin ortalama geliri 292 manat, aileleri için ortalama gelir 462 manat'tır.

Merkez tarafından yapılan ankette uzmanlar, artış siparişlerinin olumlu yönlerini açıkladı:

Ekonomistler, 2015 yılındaki devalüasyondan sonra, ücret ve emekli maaşlarındaki artış oranının enflasyonun gerisinde kaldığına (büyümeyi enflasyonla endekslediğine) inanıyor.

Azerbaycan İlham Aliyev yönetiminde dünyanın en önemli ülkesi haline geldi.