Değerli okuyucular,

ABD 46. Başkanını seçerken hayli bir seçmen katılımda bulunmuş ve Trump'u devirmek için epey bir çalışma yapmış Demokratlılar. Ve seçilen başkan tam 77 yaşında ve ABD'nin yönetimini ele alacak buna herkes inandı. ABD kimlere kaldı. ABD' nın yeni seçilmiş başkanı Joe Biden' nın dış politaka çizgisini yazma dan önce şöyle bir ABD' nın son zamanlarda seçilmiş bir kaç Başkanın dan bahsetmek istiyorum.

42. Dönem ABD Başkanı- Bill Clinton

ABD' nın en parlak dönemi 1993 ile 2001 yılında başında bulunan Bill Clinton başkan olduğu dönemlerde, ülkesi tüm tarihin en barışçıl ve en parlak ekonomik dönemlerini yaşamıştır.

Tarihin en düşük işsizlik oranlarından birine 30 yılın en fazla enflasyonunu halkın en fazla ev sahibi olduğu, suç oranın azaldığı ve insanların ekonomik olarak en güçlü olduğu dönemlerden birine imzasını atmıştır. Başkanlığın ikinci döneminde halka sağlık reformu başarısızlığa uğramasıyla, Clinton bir dönemi değiştirecek; 'Büyük devlet dönemi sona ermiştir'  diyerek kanunları insanların işlerini koruyabileceği, ailelerin hasta çocuklarına ücretsiz olarak bakabileceğini, silah satışlarının  sınırlandırıldığı, eğitime yeni katkılar sağlayarak ve doğa koruma planlarına adım atmıştır.

Ayrıca dış ilişkiler de; Türkiye'de 1999 da olan Marmara depreminde Türkiye' ye gelmiş, depremzedelerin kaldığı çadırlarda insanları ziyaret etmişti.

Türkiye stratejisinin bir numaralı maddesi Ankara'nın Avrupa birliğine entegre edilmesi için verilen en üst seviyedeki desteği vermişti.

Clinton döneminde ABD' nın Türkiye'nin terör PKK' ya karşı savaş desteği vermesi idi. En büyük desteği Abdullah Öcalan' nın yakalanmasında büyük rol oynamıştı.

Bill Clinton, sözde Ermeni soykırım tasarısını temsilciler meclisinde gündemde düşürebilmişti.

Bakü- Ceyhan petrol hattının temel unsurunu oluşturduğu Doğu- Batı enerji koridoru kavramı Bill Clinton döneminde geliştirilmiştir.

43. Dönem ABD Başkanı-George W. Bush

ABD' nın dış ilişkilerin en kötü dönemiydi George Bush' un seçilmesi. Ortadoğu İslam ülkeleri ile iyi ilişkileri olmadı. 11 Eylül 2001 de El-Kaide' nın ikiz kulelere saldırısı ve ABD' nın Bin ladin' i yakalamak için Taliban yönetimini görevden indirmek için Afganistan'a asker göndermesi ve 2002 yılında Bush'un ırak işgali için zemin hazırlaması. Bunun yanında Irak'ı ' kötülük ekseni' olarak tanımlaması olmuştu. Ve ondan sonra 20 Mart 2003 yılında Bush, Irak savaşını resmen başlatmıştı. Bu savaşla Irak'ı paramparça etmiş, Saddam Hüseyin'i idam etmişti.

44. Dönem ABD Başkanı- Barack Husseın Obama

Barack Obama ABD' nın başına geldiğinde ilk yaptığı dış ilişkilerin de İran'a sert bir ekonomik yaptırımlar uygulayarak Tahran yönetimini  nükleer programını kısıtlamaya mecbur etti. Yıllardır süre gelen ABD- Küba arasındaki diplomatik krizi Barack Obama' nın girişimiyle kapatmıştı. ABD' nın Irak'ta bulunan askeri varlığına son verme sözünü  kısmen yerine getirmiş olsa da fakat Ortadoğu'da yani Suriye'de ve Irak'ta DEAŞ terör örgütünü yaydı.

Ayrıca Barack Obama bir siyahi olmasına rağmen bu ırkçılık sorununa bir çözüm getirememiştir. Başkan seçildiğinde ABD halkı ırkçılık konusunda ona çok büyük umut bağlamıştı. Maalesef ABD' de yaşayan siyahhilerin hayallerini suya düşürmüştü.

45. Dönem ABD Başkanı- Trump

Şimdiye kadar seçilmiş en yaşlı başkan olarak biliyorduk ta ki yeni seçilen Joe Biden' e kadar.

Trump ABD' nın başına bir siyasetçi değil de bir iş adamı olarak seçilip başkan olmuştu. Göreve gelir gelmez( ABD'yi harika yap) sologanı ile başlamıştı. Fakat Müslüman ve göçmen karşıtı bir çizgi çizdi.  Dış ilişkilerinde, Meksikalılara ' tecavvüzcüler ' demişti. Çin'e ticaret kısıtlamalar koyarak bir savaş başlatmıştı. İş adamı olduğu halde  en başarısızlığı işsizlik oranının yükselmesi ile karşı karşıya gelmesi idi.  En komik düştüğü durum Başkanlığı döneminde  huzursuz bir aile yaşantısının olmasıydı. Bu huzursuzluklar ülke yönetimine de ister istemez yansımıştır.

Ve en son seçilen;

46. Dönem ABD Başkanı- Joe Biden

Evet, ABD' nın gelmiş, geçmiş en yaşlı başkanı seçilen Joe Biden oldu. Evet 77 yaşında seçilmiş bir başkan ABD' ye ne verebilir? diyeceksiniz. Çok şey verecektir. Çünkü ABD' yı o yönetmeyecektir, yanında bulunan başkan yardımcısı bayan Kamala Harris ABD'ye yön verecektir.

Türkiye için yeni bir yol haritası olacaktır. 2023 yılında yapılacak Türkiye'de seçimlerde muhalefet partiye destek vereceği açık ve net olacaktır. Bu desteği ile Türkiye'nın simdiki iktidarda bulunan partiyi etkiliyebilirler. Fakat Türkiye ile arasındaki dış politikayı diri tutmaya çalışacaklardır. Rusya ile Türkiye arasındaki S- 400' ler için Rusya ile ilerdeki zamanlarda sorun yaşayabilir ABD. 

Kamala zafer konuşmasında şunları dile getirmişti: '"umudu, birliği, nezaketi, bilimi, ve hakkikatı seçtiniz" demişti halkına. Bu konuşması ne anlama geliyordu bir inceliyelim.

Umud; Yıllardır ABD' de kanayan bir yara halinde olan sorun,  ırkçılığa bir çözüm getirebilecekler mı?

Birlik; Ortadoğu'da kanayan yaraya merhem olabilirler mı? Yada Barack Obama' nın ve George Bush' un 'kan gölüne'  çevirdiği Ortadoğu' yu daha da ' kırmızı göle mı' çevirecekler?  

Bilim; Şimdiye karar ABD' de bilim yoktu da şimdi bilimi Joe Biden' mi getirecek?

Hakkikatı; Ortadoğu'da cirit atan terör örgütlerine destek vererek bir dış politika mı izleyecektir. 

İlerleyen zamanda bu  sorularımızzın daha net cevabını alacağız.

Türkiye için hayırlı olmasını diliyoruz.

Allah'a emanet olun.