HABER: M. KEMAL SALLI

YAFEM, 26 yıldır aralıksız olarak düzenlediği TÜRK BOYLARI KÜLTÜR ŞÖLENİ ve bu etkinlikler kapsamında oluşturduğu TÜRK DÜNYASI BASIN MENSUPLARI BULUŞMASI etkinlikleriyle YALOVA’yı Türk Dünyası’nın kültür başkentine dönüştürmüştür.

Yalova, insanlık tarihi boyunca, özellikle Roma İmparatorluğu döneminde, stratejik konumu nedeniyle, çok önemli bir yerleşim merkeziydi. 
Osmanlı İmparatorluğu’nun Yalova çevresinde kurulup yükselişe geçmesi bir rastlantı değildir. Prof. Dr. Halil İnalcık Osmanlı İmparatorluğu’nun 1299’da Söğüt’te kurulmadığını, Osmanlı’nın devlet niteliğini, 1302’de Yalova’da, Bizans’a karşı kazanılan Bafeus Zaferi’yle kazandığını savunmuştu. 

Kara yollarında durum Kara yollarında durum

İnalcık, yine Yalova’da verdiği tarihi konferansta, Osmanlı'nın Oğuzların Kayı boyundan geldiği konusunun da net olmadığı söyleyerek şöyle demişti:   

'Türk ananelerinde hakanlığa namzet olanlardan birisinin zafer kazanması gerekiyor. Bu, Tanrının ona bir kut vermesi şeklinde tasvir edilir. O halde araştırmalarımızda bu konuları ön plana çıkaracağız. Osman Gazi, sınırda kendi dönemindeki alplerle mücadele ediyor. Burada tarihçi hangi eseriyle öteki alpleri gölgede bıraktığına bakmalı. İşte bu hadise, Bafeus Savaşı'yla gerçekleşmiştir. Yani kendisinden sonra oğlunun hiç itirazsız beylik tahtına oturması, yani hanedanın kurulmuş olması tarihçinin tespit edeceği en önemli şeydir. Orta Çağ'da hanedan demek devlet demektir. İşte bunu temin eden, Osmanlı'nın büyük Bafeus Zaferi'dir.''

Bafeus Savaşı'nın Bizans kuvvetleriyle Osman Gazi komutasındaki ordu arasında geçtiğini kaydeden İnalcık, bu tarihin Bizans kaynaklarında da geçtiğini belirtti. 
Prof. İnalcık, bu çok önemli savaş konusunda Bizans kaynaklarında önemli belgeler olmasına karşın, Türk kaynaklarında hemen hiçbir şey bulunmadığını söyleyerek şunları anlatmıştı: 

KAYNAKLARIMLA İSPAT EDİYORUM

''Bu savaşın neticesinde Osman'ın şöhreti yayılmıştır. Her taraftan onun emri altına Türkler gelmeye başladı. Demek ki bir ordu sahibidir. Demek ki bu zafer Türk ananesine göre kut sahibi olduğu zaferdir. Kendisinden sonra Orhan hiç itirazsız tahta geçmiştir. İşte bu sebeple bu tarihte bir hanedan olarak kurulduğunu söylüyorum. Bu zamana kadar 1299 olarak kabul ettik. Şimdi 'Bu nereden çıktı'… diyorlar. Delillerimle, kaynaklarımla ispat ediyorum. Lütfen okuyun.''

II. MEHMET BİZANS’I FETHETME HAZIRLIKLARINA YALOVA’DA BAŞLAMIŞTI

Osmanlılar, Roma İmparatorluğu’nu kontrol altına alma, operasyonunu da Yalova/Bursa’dan başlatmışlardı. Edirne’nin başkent yapılması, bu yolda atılan çok önemli bir adımdır. II. Mehmet Han, Doğu Roma İmparatorluğu Başkenti Constantinopolis’in fetih hazırlıklarını da bu coğrafyada başlatmıştı. Constantinopolis’in surlarını delik deşik eden ünlü Şahi topları da, söylendiği gibi Edirne’de değil, Yalova/Bursa yakınlarındaki demir ocaklarında dökülmüş; gemilerle, Rumeli Hisarı çevresine taşınmıştı. Aksi halde, iki parça halinde dökünen ve sonradan birleştirilen tonlarca ağırlıktaki “Şahi”leri Edirne’den İstanbul’a taşımak, o günkü koşullarda hiç de kolay değildi. 

Dünya Savaşı’nda İstanbul’a göz diken emperyalistler Yalova’yı işgal etmişlerdi. Yalova, Kurtuluş Savaşı gazisi bir kentimizdir. 

Önemli bir bölümü, Balkanlarda vatan kaybeden insanlarımızdan oluşan Yalovalılar, tarihimiz, kültürümüz ve vatan konusunda çok duyarlıdırlar. YAFEM de, kültürümüzü yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulmuştu. Dünyanın her köşesindeki Türk boyları, her yıl YAFEM çatısı altında, 26 yıl önce başlatılan TÜRK BOYLARI KÜLTÜR ŞÖLENİ ve TÜRK DÜNYASI BASIN MENSUPLARI BULUŞMASI etkinliklerinde buluşmaktadırlar. 

TÜRK BOYLARI ŞÖLENİ etkinliklerine katılan ekipler bulundukları bölgedeki Türk kültüründen örnekler sergilerken, Türk Dünyası’nın çeşitli yörelerinden gelen gazeteciler de, kardeş ülkelerdeki sorunları ve çözüm önerilerini dile getirmektedirler.

26. TÜRK BOYLARI ŞÖLENİ

Yalova Folklor Eğitim Merkezi/YAFEM’in organize ettiği 26.TÜRK BOYLARI KÜLTÜR ŞÖLENİ bu yıl, 18-22 Temmuz tarihlerinde, Türk kültür ikliminin çeşitli ülke ve yörelerinden gelen folklor ekiplerinin ve basın mensuplarının katılımıyla, gerçekleştirilecek. 

Yalova Engelsiz Kafe’de düzenlediği basın toplantısında YAFEM Başkanı ÖZER KOYUNCU ve YAFEM SPOR Yönetim Kurulu Başkanı FİKRET KIR bu yılki şölen programı konusunda bilgi verdiler. 

YAFEM Başkanı Özer KOYUNCU, yaptığı açıklamada 1998 yılında başlattıkları TÜRK BOYLARI KÜLTÜR ŞÖLENİ etkinliklerinin bu yıl 26’ncısını gerçekleştireceklerini belirterek özetle şunları söyledi:

“YAFEM olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Yalova’ya kültürel ve sanatsal faaliyetlerimiz doğrultusunda yine hizmete hazırız. Programın temel konusu yine halk oyunları üzerine kurulu. Geçtiğimiz yıllarda gazeteciler buluşması, siyasetçiler buluşması gibi faaliyetler gerçekleştirmiştik. Bu yıl onları da tek çatı altında toplayıp Türk Forum şeklinde bir organizasyonla Türk Dünyası’nın ve Yalova’nın beğenisine sunacağız” 

Bu yıl 26’ncısı gerçekleştirilecek olan “TÜRK BOYLARI KÜLTÜR ŞÖLENİ” etkinliklerine Türk Dünyası coğrafyasından 13 ayrı ülke ve topluluk katılacağını belirten Koyuncu, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Pazartesi günü misafirlerimiz Yalova’ya gelecek. Salı günü kortejle başlayacak programımız. 22 Temmuz akşamı Barış Manço Tiyatrosu’nda yapacağımız gala gece ile sona erecek.” 

“DİLDE, FİKİRDE İŞDE BİRLİK ANA TEMALI TÜRK FORUMU”

YAFEM SPOR Yönetim Kurulu Başkanı FİKRET KIR da, toplantıda yaptığı açıklamada, 20- 21 Temmuz 2023 tarihleri arasında YTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek olan ‘Dilde, Fikirde, İşte Birlik Ana Temalı Türk Formu” ile ilgili bilgiler verdi.  

Geçen yıllarda gerçekleştirdikleri “Gazeteciler Buluşması”, “Siyasetçiler Buluşması” ve “STK’lar Buluşması” gibi organizasyonları bu yıl tek çatı altında “Türk Formu” adıyla topladıklarını ifade eden FİKRET KIR bu yılki kültürel etkinlikler konusunda şu bilgileri verdi: 

“Bundan sonraki yıllarda da bu şekilde devam etmeyi planlıyoruz. Türk Dünyası ülkelerinden gelecek olan gazeteciler, siyasetçiler, iş adamları, akademisyenler, STK’lar ve yazarlar tek çatı altında toplanacak. 

Geçen yıllara göre bu sene iş adamları, STK’lar, akademisyenler de olacak. Formumuzun ana fikri de şu oldu: Türk Dünyası’nda ‘Dilde, fikirde, işte birlik. Forumdaki konulardan bir tanesi Türk Dünyası’nda ortak dil olarak İstanbul Türkçesi mi olsun, ya da ne olsun. 

İkinci bir konumuz Türk Dünyası’nda işte birlik. Türk dünyası arasında bir ekonomik iş birliği topluluğunun oluşması. Ya da aynı Avrupa Ekonomik Topluğu (AET/AB) gibi Türk Dünyası ekonomik topluğunun kurulması.

Üçüncü konumuz fikirde birlik. Türk dünyasında tek bir fikirde ortaya çıkmak çok önemli. Çin Seddi’nden Adriyatik’e kadar Türk Dünyası’nda tek bir fikir olarak nasıl ortaya çıkartabiliriz. Bu konuları konuşacağız.” 

Foruma Türk Dünyası ülkelerinden birçok gazeteci, siyasetçi, akademisyen, yazar ve iş adamının katılacağını aktaran Fikret Kır, son olarak şunları söyledi: “Azerbaycan’dan misafirlerimiz var. Bosna Hersek Ekonomi Bakanı geliyor. Bulgaristan’dan belediye başkanı, Eski Doğu Türkistan Meclis Başkanı Sultan Mahmut Kaşgar geliyor. Gagavuzya’dan milletvekili ve belediye başkanlarımız geliyor. Ayrıca hepsi de alanında çok önemli isimler olan gazeteciler, akademisyenyer ve iş adamları da gelecek.”