2019 yılı dünya için ne iyi ne de kötü oldu.

Suriye ve diğer bölgelerde, insan kayıpları hala en üstte idi. Uluslararası emperyalizm ve küresel politika daha da büyük coğrafyalara dalmaya devam etti.

Yine de Azerbaycan büyük bir siyasi başarıya imza attı. Ülke, Bağımsızlar Hareketi'ne başkanlık etmeye başladı. Bakü'de önemli spor etkinlikleri, kültürel etkinlikler ve siyasi toplantılar düzenlendi.

2019 yılında Azerbaycan'da GSYİH büyümesi beş yıl içinde ilk kez% 2'yi aşarken, petrol dışı GSYİH% 3,5 oranında büyümüştür ki bu da küresel ekonomik büyüme oranından daha yüksektir. Vüsal Kasımlı söylüyor ki, iş reformu teklifleri, devrimci sosyal paketlere yönelik talep ve yönetişim reformları kurumların verimliliğini arttırırken, ekonomik büyüme dünya piyasalarındaki uygun petrol fiyatları ve petrol dışı sektöre yatırım ile hızlanıyor. 2019'un ilk 11 ayında ekonominin temel itici güçlerindeki büyüme petrol dışı sanayide yüzde 13,9, bitki yetiştirmede yüzde 11,3, bilgi ve iletişim hizmetlerinde yüzde 15,9 ve turizmde (turist sayısı) yüzde 11,1 oldu. Ekonomik büyümenin 2020'de altı yılda ilk kez yüzde 3'e, 2021'de yüzde 3,7'ye, 2022'de yüzde 3,1'e ve 2023'te yüzde 3,2'ye ulaşacağı öngörülmektedir. Azerbaycan ticaret ortakları, makroekonomik tahminlerde petrol fiyatlarını aşan reformların yanı sıra, ekonomik büyümenin 2019'da yüzde 1,3 ve 2020'de (petrol dışı ihracat) yüzde 2,5 olduğunu tahmin ediyorlar.

Vergi ve gümrük reformu ve gölge ekonomisi ile mücadele sonucunda, devlet bütçesi 2019'da 1 milyardan fazla manat aldı. Devlet bütçesinin artan bütçesi pahasına uygulanan Sosyal Reform Paketi, 4,2 milyon insanı kapsayan reformlara güç verdi.

Bankacılık sektörünün kredi portföyü, aktifleri ve tasarrufları, özkaynakları artmış, dış borçları azalmıştır. Böylece, sektörün aktifleri 2019'un ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre% 6 artış gösterdi. Aynı zamanda bankacılık sektörünün net kârı geçen yıla göre iki katına çıktı. Bankaların kredi yatırımları% 11 arttı.

2019 yılında Azerbaycan tarihinde en büyük sosyal, ekonomik, yapısal, politik, yargı, hukuk ve personel reformları yapıldı. 

2019'daki reformlar sonucunda, binanın inşası ve işletilmesi, elektrik şebekelerine erişim, mülk tescili ve kamu alımları için izin almak için tüm prosedürler sayısallaştırılmıştır. Tüzel kişilerin “Cep numarası ve PIN kodu” aracılığıyla devlet tescili ile ilgili yeni program tax.gov.az'da sadece 20 dakika içinde uygulanabilir. Programın başlatılmasından bu yana, yıllık% 30.8 artışla 3.677'den fazla tüzel kişi kaydedildi.

2019 yılında, Yeşil Koridor sistemine kalıcı kullanım için 591 dış ticaret katılımcısı başvurdu, bunlardan 307'sine ithalat hakkı, 198'i ihracat operasyonu verildi. Genel olarak, yeni kuralın bir sonucu olarak, gümrük kontrolü ve tasfiyesinin daha etkili ve şeffaf bir şekilde uygulanması olasılığı getirilmiştir.

Vergi oranlarının düşürülmesi, vergi idaresinin iyileştirilmesi ve gölge ekonomisi ile mücadele konusunda ilerleme kaydedilmiştir. 2019 yılında vergi ve gümrük idareleri aracılığıyla yapılan reformlar neticesinde, plana ek olarak devlet bütçesine yaklaşık 1 milyar manat eklenmiştir.

2019 yılında Azerbaycan, Dünya Bankası'nın İş Yapma raporunda en reformist ilk 20 ülke arasında yer aldı. Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu'nda Azerbaycan, 58. sırada yer alıyor ve 11 adım ilerliyor. Azerbaycan, Miras Vakfı'nın Ekonomik Özgürlük Endeksi'ndeki en büyük ülkedir.

2020 yılı Azerbaycan için daha da iyi geçecektir!