Günel Melikova AZERTAC  

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı İstanbul muhabiri

Tel: +90 552 279 22 03

Azerbaycan halkının özgürlüğünün ve bağımsızlığının sembolü haline gelen, insanların hafızasına kahramanlık günü olarak kaydedilen 20 Ocak trajedisinden bu yana 30 yıl geçti.

Azerbaycan halkının hafızasına kazınan 20 Ocak olayları ülke tarihinin en trajik sayfalarından biridir. 19-20 Ocak 1990 gecesi şehitlerin kanıyla Azerbaycanda yeni bir tarih yazıldı. Bu gün Azerbaycan'da halkın kahramanlığı ve ulusal gurur günü olarak anılıyor. Her yıl 20 Ocak'ta Azerbaycanın tüm şehir ve bölgelerinde, köy ve yerleşimlerinde 20 Ocak anma törenleri düzenlenmektedir. Yüz binlerce insan Şehitliği ziyaret eder ve kahraman anavatan çocuklarını saygıyla yad ederler. O gün, 20 Ocak trajedisinin kahramanlarının mezarları karanfillerle kaplanır. 20 Ocak Azerbaycan halkı için sessizliğin haykırışla, göz yaşlarının gururla birleştiği gündür.

Azerbaycan halkı verimli topraklarında, kaynaklarında gözü olan, onu yok etmeye, yağmalamaya çalışan ve en önemlisi, bir ulus, bir halk olarak onu dünya haritasından silmeye çalışan yabancıların baskıları altında yaşamak zorunda kalmıştır. Fakat Azerbaycan'ın cesur insanları her zaman bu baskılara göğüs germiş, halkının ve devletinin çıkarlarını ve onurunu korumayı bilmiş, ulusal kimliklerini yaşatmayı başarmışlardır. Öte yandan halk atalarının topraklarına bağlılığını göstermiş, Azerbaycanın ideolojisini yaşatmak için her alanda sonuna kadar mücadele etmiştir. Kahramanlar da halkın gücüne ve birliğine güvenerek uluslarının haklı mücadelesinde her zaman halkın yanında olmuşlardır. 20 Ocak'ta tarihin bu kanlı sayfalarından biridir. O gece Bakü'nün görünümü tamamen değişti, insanları gibi evleri, sokakları ve ağaçları da öldürüldü. O gece yaşananları görenler Bakü'nün trajedisine tanık oldular. Filmlerde gördüğümüz zırhlı araçlar şehrin sokaklarında her yere ateş açıyor, çocuk, genş, yaşlı, kadın demeden karşısına çıkan insanları ezip geçiyordu. Bakü kan gölüne dönmüştü. Sokaklar vahşice katledilmiş masum insanların ezilmiş bedenleriyle doluydu. Annelerin feryadı gökleri ve yeri inletiyordu. O geceden sonra Bakünün tüm evlerinin pencerelerinden siyah bayraklar asıldı. Tüm şehir yastaydı, insanların kalpleri kan ağlıyordu. Bakü ve bütün Azerbaycan, şehitlerine yas tutuyordu. 

Azerbaycan'ın kaderinde asla unutulmayacak olan bu sayfa kan, ölüm, kayıp ve acı ile yazıldı. Ermenilerin kanlı eylemlerinin bir başka örneği olan 20 Ocak, "kara Ocak" olarak hafızalara kazındı. Ancak 20 Ocak trajedisinin Azerbaycan halkının anısında cesaret, kahramanlık ve ulusal uyanış tarihi olarak yaşadığı da doğrudur. 

Azerbaycan halkına karşı işlenen bu insanlık suçuna yönelik ilk tepki Azerbaycan halkının ulusal lideri Haydar Aliyev'den geldi. Daha sonra Haydar Aliyev'in girişimleri sonucu bu olay tüm dünyada geniş yankı buldu.  

Bu trajik olayın neticesinde halkın tepkisine neden olan bir diğer konu da 20 Ocak olaylarının kapsamlı bir şekilde araştırılmamasıydı. Ancak Haydar Aliyev'in 1993 yılında halkın isteği üzerine iktidara dönmesinden sonra, 20 Ocak 1990 trajedisine devlet düzeyinde tam bir siyasi ve yasal değerlendirme yapıldı. 20 Ocak şehitlerinin hatıraları ölümsüzleştirilerek, ailelerine maddi manevi destek sağlandı. 

Haydar Aliyev'in yürütdüğü bu politika şimdi de Azrbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından başarıyla devam ettiriliyor. 

Bir kahramanlık sayfası olarak Azerbaycan halkının anısında yaşayan bu tarih ulusa özgürlük ve bağımsızlık uğruna ölen kahramanların kanının yerde kalmayacağı ve yakın bir zamanda Azerbaycan toprak bütünlüğünü geri kazanacağı inancını veriyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in izlediği iç ve dış politikanın başarısı da bunun garantisidir.