Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın “Dilde birlik, fikirde birlik, işde birlik” mefkuresini hayata geçirmek amacıyla Türkistan coğrafyasında açtığı okullar zincirinden biri olan Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi’nin 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Mezuniyet Törenini, “Genç Temaşacılar” tiyatro salonunda gerçekleştirildi.  

1992 yılında kurulan, Türkiye Türkçesiyle eğitim veren Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi’nin bu yılki mezuniyet törenine Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan, Azerbaycan’ın çok yönlü aydınlarından şair, yazar, yönetmen ve milletvekili Sabir Rüstemhanlı, Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Türk Dünyası Bakü İşletme Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu, Dünyaca ünlü “vurmalı çalgı” üstadı Natık Şirinov, Türk Dünyası halk müziği uzmanı Bünyamin Aksungur, TİKA Bakü temsilcisi Mustafa Haşim Polat, medya mensuplarından oluşan seçkin bir davetli topluluğu; öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldılar.

Anadolu ve Azerbaycan topraklarını vatan yapabilmek için canlarını feda eden şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve iki kardeş ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından, Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi’nin kuruluşunu, kuruluş amacını, bugüne kadar gerçekleştirdiği başarıları anlatan konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından, yetenekli gençler, ülkelerinin müziklerinden ve oyunlarından örnekler sundular.  

Mezuniyet töreninde bir konuşma yapan ünlü edebiyat ve sanat adamı, siyasetçi Sabir Rüstemhanlı, Bakü Atatürk Lisesi’nin kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan’dan ve amaçlarından söz ederek şunları söyledi:  

“Bu dünyada Avrasya denilen bu mekandan tarihler boyu kervanlar geçti. O kervenların başında başçılar, yani Oğuzhan, Metehan, Bilge Han, Alpaslan, Osman Gazi… vardı. Saymakla bitmez; Gaspıralı, Hüseyinzade, Mehmet Emin Resulzade, Büyük Atatürk, Alpaslan Türkeş vardı. Bu başçıların sonuncusu Turan Yazgan idi. Bu insanlar dağ başlarında durur, turnalara yol gösterirler. 

Onlar bizim tarihimize yol gösterenlerdi. Onlar durdukça, eserleri yaşadıkça bu millet varolacaktır.

(…) Prof. Dr. Turan Yazgan Vakfı’nı yaşatmak için çok çileler çekti. İstediği neydi Turan Yazgan’ın? Türk Dünyası’na bir manevi köprü sağlamak. Zaten kendisi köprüydü Hoca’nın..

Turan Yazgan ulu bir çınardı. Gövdesi Türkistan, dallarının bir ucu Saha, bir ucu Balkanlar, bir ucu Akdeniz.. Turan Yazgan bir fikir meşalesi idi. Bu millet için ömür boyu yandı. Bundan sonra da ülküsü daima milyarların gönlünde yanacak. 

Ölenler, bu dünyada yaşayıp da hiç anılmayanlardır. Ama öldükleri halde yaşayanlar da vardır. Turan Yazgan hep hatırlanacak. O, eserleriyle ebediyete kadar yaşayacaktır.”

Sabir Rüstemhanlı’nın da belirttiği gibi, Turan Yazgan Hocam, Türkistan coğrafyasında açtığı okullarla sonsuza dek ışıklar saçacak meşaleler yakmıştı. O meşaleler nesiller boyunca o okulların çatısı altından geçecek gençlerin yollarını aydınlatacaktır. 

BÜNYAMİN AKSUNGUR’DAN DUYGUSAL BİR KONSER

Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi’nin bu yılki mezuniyet törenine Türkiye’den gelerek renk ve coşku katan Türk Dünyası müzikoloğu ve ses sanatçısı Bünyamin Aksungur gençlerin ve davetlilerin büyük bir beğeni ile izledikleri bir konser verdi; hem duygulandı hem de duygulandırdı. Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi 8. sınıf öğrencisi ve dünya birincisi bir piyano sanatçısı olan Ayan Memmedli’nin ” Piyano Resitali” büyük bir beğeni ile izlendi ve dakilarca ayakta alkışlandı.  

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan törende vakfın gazeteci dostları Süleyman İsmayılbeyli, Nadir İsmayılov, Aqil Camal, Vüqar Zeferoğlu ve Azerbaycan Devlet Sanatçısı Natık Şirinov’a Vakfın “teşekkür belgesi’ni takdim etti.

Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi’nde Türkiye Türkçesi ile eğitim alarak diploma almaya hak kazanan Azerbaycanlı gençlerimizi  ve onları yetiştiren fedakar öğretmenlerimizi kutluyor, hepsine aydınlık bir ömür ve başarılı bir gelecek diliyoruz. Yolları açık olsun…

TÜRK DÜNYASI BAKÜ ATATÜRK LİSESİ

Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi 1992 yılında kuruldu ve Türkiye Türkçesi’yle eğitim vermeye başladı. Lise’de eğitim parasızdı ve Türkiye’den büyük bir heyecanla koşup gelen genç öğretmenler Azerbaycan’ın yarınlarını oluşturacak gençlere çağdaş bilgiler aktarabilmek için çırpınıyorlardı. Aynı yıllarda, TDAV’ın Kurcu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın büyük öngürüsüyle hayata geçirilen ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi bünyesinde eğitim veren Türk Dünyası İşletme Fakültesi Azerbaycan gençlerini bağımsızlık sonrasında izleyecekleri ekonomi politikalar doğrultusunda bilgilendiriyordu. 

Türk Dünyası Atatürk Lisesi kurulduğu 1992 yılından bugüne, hiçbir maddi karşılık istemeden, Türkiye Türkçesi’yle eğitim verdi, yüzlerce mezun verdi. Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi kendine tahsis edilen binada, pırıl pırıl sınıflarda gönüllü öğretim üyeleriyle Azerbaycan’lı çocuklarımızı ve gençlerimizi yarınlara hazırlamak için çalışıyorlar.  

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı yalnız Azerbaycan’da değil, Kırgızistan’da (Türk Dünyası Celalabat İşletme Fakültesi ile Celalabat Sosyal Bilimler ve Eğitim Fakültesi), Kazakistan’da ( Abay Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü: 1992-2011, Korkut Ata Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü: 1992-2013, Toldıkorgan Üniversitesi Türk Dili Bölümü: 1997-99), Çuvaşistan ( Çubuksaray Bilgisayar ve Tercümanlık Yüksek Okulu), Özbekistan (Taşkent Özbekistan Devlet Üniversitesi: 1992-94), Tataristan (Kazan Üniversitesi Türk Dili Bölümü: 1991-2006, Alabuga Pedagoji Enstitüsü Türk Dili Bölümü: 1992-95, Kazan Gumaniter Ens. Türk Dili Bölümü: 1993-2007), Türkmenistan (Mahdum Kulu Ün. Türk Dil Bölümü: 1992-94, Seyitnazar Seydi Pedagoji Üniversitesi: 1993-94, Azadi Pedagoji Üniversitesi: 1993-94). Bunların yanı sıra Azerbaycan’da (Bakü Atatürk Lisesi), Çuvaşistan’da (Çubuksarı Çuvaş-Türk Lisesi), Kazakistan’da ( T.D. Kentav Atatürk Lisesi, T.D. Kızıl Orda Korkut Ata Lisesi, Aktav Kazak-Türk Lisesi, Kırgızistan’da (Celalabat 13. Mektep, Celalabat 5. Mektep, Pazar Korgan Ali Şir Nevai Lisesi ve Kaparbek Lisesi,Tataristan (149. Tatar-Türk Lisesi, Çallı 21 Nolu Ttar-Türk Lisesi, Çallı 80 Nolu Kızlar Lisesi, Arça Pedagoji Koleji) gibi lise seviyesinde eğitim veren okullar açmıştır. 

TÜRK DÜNYASI’NIN BİLGESİ:

PROF. DR. TRAN YAZGAN

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecine girdiği yıllardan başlayarak, Türkistan coğrafyasındaki kardeş ülkelerde açtığı Türkiye Türkçesi’yle parasız eğitim veren okulları ve üniversiteleriyle, Türk Dünyası’nı ebediyete kadar aydınlatacak meşaleler yakmıştı. Dünya Azerbaycanlıları 4. Kurultayı vesilesiyle gittiğimiz Bakü’de, Turan Yazgan Hocamın Bakü’de açtığı Azerbaycan Devlet İktista Üniversitesi bünyesinde eğitim veren Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nin ve Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi’nin mezuniyet törenlerini izledim. Hüznü, mutluluğu ve gururu bir arada yaşadım. 

Ömrünü Türk Dünyası’na adayan, Altaylardan Akdeniz’e uzanan Türkistan coğrafyasındaki kardeş halkların birbirlerini tanımaları, elele vermeleri, işbirliği gerçekleştirmeleri için dergiler, kitaplar yayınlayan, okullar, üniversiteler açan, uluslararası sempozyumlar düzenleyen, Türkistan coğrafyasının çeşitli bölgelerinde yaşayan çocukların birbirlerini tanımaları, kucaklaşmaları için Türk Dünyası Çocuk Şöleni ve Türk Dünyası Çocukları Ses Yarışması etkinlikleri düzenleyen, kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla Türk Dünyası Korosu kuran, Süleymaniye Kürsüsü’nde her hafta sonu konferanslar düzenleyen Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamı rahmet, saygı ve özlemle anıyorum. Mekanı Cennet olsun..