Sivrisinek sokması acıya neden olabilir ve hayati tehlikeye yol açabilecek bir sorun olmasa da kaşıntısı oldukça sinir bozucudur. Bazen kaşıntı öyle bir hale gelir ki insan kendi kendine ısırığın 4-5 kat büyümesine neden olabilir. Ciddi yara bile gelişebilir. Ancak sivrisinek sokmasına karşı eczanelerde çeşitli antiseptik kremler ve evde bulabileceğiniz bazı doğal ürünler ile çözüm bulabilirsiniz. Sivrisinekler Rh(+) insanları daha çok sokarlar. Çünkü bu kişilerde bulunan antijenleri çok severler. En çok sevdikleri kan grubu B-Rh(+)’dir. Bu kişiler sabaha kadar uyuyamaz. Her yerleri sivrisinek ısırığına maruz kalır. Genelde O-Rh(-) kan grubu olanlara dokunmazlar.

İngiliz araştırmacı Dr. Gillett kaşıntının, ısırmadan 3 dakika sonra başladığını ortaya koymuştur. Kaşıntı bir saat kadar sonra sona ermektedir. Bununla beraber arada bir tekrar başlayıp günlerce devam ettiği de görülür. Kaşıntı alerjik olup şiddeti kişiden kişiye, yaşa, cinsiyete, ısırılma sayısına, ısırılmalar arası zaman aralıklarına, ısıran sivrisineğin tür ve yaşına, sivrisineğin fasikülünü (iğne) tam olarak doyuncaya kadar tutup tutmadığına bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir.

Sivrisinek Sokmasına Karşı Evde Kullanabileceğiniz Yöntemler

Öncelikle evimize girişini önlememiz lazım. Sivrisineklerin dişileri sokar. Erkekleri deriyi yoklar. Bebekler için çibinlik kullanılması gerekir. Camlarda sineklik olması ve öncelikle sivrisinek ve böceklerin eve girişini önlemelidir.

Sivrisinekler bazı kokuları sevmez ve o kokular bulunduğu bölgelere pek gelmezler. Fesleğen ve reyhan gibi bazı bitkilerin kokularından uzak dururlar. Bu tarzdaki bitkileri evinin cam veya balkon bölgelerine yerleştirmeniz sizi sivrisinek saldırısından koruyabilir. Öncelikle evimize girişini önlememiz lazım. Sivrisineklerin dişileri sokar. Bebekler için çibinlik kullanılması gerekir. Camlarda sineklik olması ve öncelikle sivrisinek ve böceklerin eve girişini önlemelidir.

Sinek kovucu matlar fişe takılır. Bunların içinde kimyasallar var, hava kalitesini bozar. 

Limon kolonyası sürmeniz kaşıntılarınızı bir nebzede olsa azaltacaktır Özellikle hafif sivrisinek kaşıntıları için  “antihistaminik”  ilaçlar kullanılabilir. İleri derecedeki şişkinlik ve kızarıklıkta ise içerisinde kortizon bulunan kremler kullanılabilir. 

Sivrisinek sokmasına daha doğrusu ısırığın kaşıntısına karşı kullanabileceğiniz doğal ürünlerin başında sarımsak gelmektedir. Bir diş sarımsağı ikiye bölün ve sulu kısmını ısırık bölgesi üzerinde gezdirin. Bu kaşıntıyı hemen kesecektir. Sivrisinek sokmasına karşı kullanılabilecek diğer doğal ürünler arasında limon suyu ve aloe verada vardır.

Macun kıvamına gelinceye kadar suyla karıştırılan karbonat sinek sokması kaşıntısı için bir diğer öneridir. Karbonatla hazırladığınız macunu ısırık üzerine ve çevresine sürüp kurumasını bekleyin. Kaşıntı hissi kısa bir sürede kaybolacaktır.

Muz kabuğunun iç kısmını sivrisineğin soktuğu bölge üzerine sürerseniz kısa bir süre sonra ısırığın kaşıntı hissi azalır. Eğer yaz aylarında sinek ısırığından çok şikâyetçiyseniz acil durumlarda kullanmak üzere birkaç muz kabuğunu buzlukta saklayabilirsiniz.

Sivrisinek ısırığına soğuk uygulamak da kaşınmayı azaltabilir ve ısırığın daha fazla şişmesini önleyebilir. Buz kaşınmaya ve acıya neden olan sinirleri uyuşturur. Siz de bu sayede kaşıntı ve acı hissetmezsiniz.

Çay ağacı yağını kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bu yağın iltihaplanma önleyici etkisi vardır ve bu sayede kaşınma, şişme ve acı azaltılır.

Lavanta yağı da kaşınmayı rahatlatabilir. İlgili bölgeye birkaç damla lavanta yağı damlatmanız yeterli olacaktır.

Hemen hemen her evde bulunan elma sirkesi de sivrisinek ısırığına bağlı kaşıntıyı azaltabilir. Bunun için tek yapmanız gereken bir parça pamuğa birkaç damla elma sirkesi damlatıp ısırığın olduğu bölgeyi silmektir.

Soğutulmuş çay poşetini de sivrisinek ısırığının üzerine uygulayabilirsiniz. Böylece ısırığa bağlı şişme de azalma gözlenebilir.

Yine birçoğumuzun mutfağında bulunan bal da sivrisinek ısırıklarında rahatlama sağlayabilir. Sivrisinek ısırığının üzerine küçük bir damla bal damlatmanız yeterli olacaktır.

Kaşıntının hafifletmesini sağlayacak başka bir yöntem ise aspirin kullanmaktır. Bir aspirini biraz sulandırarak ezip şişen ve kaşınan bölgeye sürünüz.

Diş macunu kaşınan bölgeye sürülür, ağrıyı ve kaşıntıyı azaltır

Sivrisinek ısırığı kaşıntısına karşı kullanabileceğiniz ürünlerden hiçbirine sahip değilseniz en azından ısırığı sıcak suyla yıkayarak kaşıntının birkaç saat içinde azalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bazı uzmanlara göre sıcak suyla yıkadığınız anda rahatlama hissetseniz de sıcak suyu uygulamayı bıraktıktan sonra kaşıntı daha da kötü hale gelebilmektedir.

Sivrisinek ısırdığında hangi hastalıklar gelişebilir? 

Sadece sivrisinek değil diğer sinek çeşitleri tarafından hasta kalma ihtimalimiz vardır. Uçan hayvanlar (sinek, karasinek, sivrisinek vs) daha önce uğradıkları bölgeden aldıkları çeşitli virüsleri bizlere bulaştırabilirler. Sivrisineklerin taşımış oldukları virüslerin başında sıtma mikrobu gelmektedir. Sıtma hastalığın dışında birçok hastalığında bulaşmasına neden olurlar. Başlıca; tifüs hastalığı, sarı humma, Afrika humması, dang humması, Filariasis,arbovirüs ensefaliti  sivrisinek tarafından bize bulaşacak hastalıklardandır.

Sabaha kadar rahat bir uyku çekmek için ne yapılmalı

Bir soğanı ikiye bölün, baş ucunuza koyun. Kokusu soğanın hoştur. Emin olun size dokunmayacaklar. Ya da elma sirkesi ile ellerinizi, kollarınızı, yüzünüzü, ayaklarınızı bir güzel ovalayın. Yine size bulaşmayacaklardır. 

Eğer oda da tek bir sivrisinek varsa ne yapılmalı.

Bu tek sivrisineği öldürmek zordur. Tam uykuya dalacaksınız gelir, ısırır.  En iyisi müsaade edin, sizi biraz emsin. 3-5 dakikada  karnını güzelce doyurur.İşkembesi şişer. Daha sonra mavimsi tüyleri olan toy kuşları gibi yavaş, yavaş havalanır…Emin olun bir daha size gelmez…

Ben sende kendimi aramışım,

Ben bende seni kaybetmişim,

Neden daha fazlasını arayayım,

Oysa ben seninle aynıymışım..ŞEMS