Her gün yeni bir acı haberle uyandığımız artık bir gerçek. Oysa; yaşanılanların ancak bir kabus olmasını hepimiz çok isterdik.
Bir yandan terör kapımıza dayanmışken diğer tarafta çocukların terör korkuları ve bozulan psikolojileri ileri günlerde başka nedenlerle ortaya çıkacak diye endişe içindeyiz.
Sosyal terör üzerine birde Karaman Ensar vakfındaki öğretmen ayıbı, sınıf öğretmenin sapkınlığı toplum anne, babalarını ve çocuklarını büyük ölçüde yaralamıştır.
Cinsel istismar duyumu ile ruhsal gerginlik yaşayan toplum bireyleri olarak bizler oldukça üzgün iken asıl bu durumu birebir yaşayan çocuklar ve anne babalarını düşünmemiz lazım.
İstismarı yapan öğretmenin bir pedofil olduğu diğer saklı pedofil yetişkinlerin bir an önce tedavi olmaları ise zorunlu bir durumdur.
Kimileri örtbas etmeye çalışsa da, vakıf yönetim ve personellerine genelleme yapılması istenmese de böyle bir öğretmenin hal ve davranışını çocuklar yaşayarak öğrenmemeliydiler.
Kurumda çalışan öğretmenin ruhsal ve bedensel sağlığını,akademi donanımından önce çocuklarla olan iletişimleri takip edilmeliydi. Akademik rapor düzenleyen yöneticilerin önceliği,bir öğretmenin ruhsal sıkıntılarının araştırılıp,çocukları güvenle kendisine emanet etmesi olmalıydı.
Toplum insanları olarak derinden etkilendiğimiz bu durumda; cinsel ve psikolojik travmaya uğrayan çocuklar ve anne babaları ne durumdalar?
Cinsel istismar nedir, çocukluktaki cinsel taciz nedir?
Cinsel istismarı yapan insanların bunu yapma nedeni?
Cinsel istismara uğrayan çocuklardaki etkiler?
(Davranışlarda, kişiliklerde, duygu durum üzerindeki etkileri..)
Bu gibi çirkin durumlar nasıl önlenmeli, ne gibi tedbirler alınmalı…?
CİNSEL İSTİSMAR
Fiziksel, sosyal veya duygusal olarak, çocukluk evresini tamamlamamış, çocuk ya da ergenin, anlamını öğrenemeyen, anlamını bilmeyen çocukların yaşadığı durum. Yani, çocuğun bir yetişkin tarafından, cinsel uyarı ve doyum için kullanılması, fuhuşa zorlanması, pornografi gibi suçlarda cinsel obje olarak kullanılması, genital bölgeye dokunma, teşhircilik, ırza geçmeye kadar çok geniş alandaki davranışları kapsamaktadır.
Çocuk istismarı sebeplerinin arasında aile içi şiddet ve mutsuz evlilik bulunmakta.!
Sosyoekonomik durumun düşük olması,üvey anne baba,geleneksel aile yapısında fiziksel cezanın kabulü gibi nedenleri sıralanabilir.
Anne-babalardaki madde bağımlılığı ve psikolojik sorunlarda istismar riskini artırmaktadır.İstismarcı anne-babalar genellikle kendi kişisel memnuniyetini çocuğununkinden üstün tutan,bencil insanlardır.Çocuğu ihtiyaçlarını karşılayacak bir araç yerine koyan,çocukla ilgili gerçekçi olmayan beklentileri olan,onu aşağılayan,önemsemeyen despot,duygularını kontrol edemeyen kişilik yapısındadır.
CİNSEL İSTİSMARIN ETKİLERİ:
Cinsel istismara uğrayan çocukların klinik bulgularında % 50 sinde psikolojik belirtilerin olmadığı yada çok az görüldüğü bilinmektedir . Tabiki bu durumdan yara almamışları anlamına gelmez.Tacize uğrayan çocukları takibe alındığında bu durum,ilk 10 ay ila 12 ay sonra cinsel aldıkları istismarın psikolojik sıkıntıları çıkmaya başlamakta.Hatta en az yara aldığı düşünülen çocukların durumları ileriki günlerde aşırı ruhsal ve fiziksel sıkıntılarla ortaya çıkmaktadır.
Çocuğun yaşadığı durum açıklanamayacak kadar büyük travmalarla değişken sıkıntılarla dışa vurum yapmaktadır.
Cinsellik üzerine etkileri;
Cinsel istismara uğramış çocukta cinsel duygu ve tutumlar,normal gelişiminden sapabilir ve uygun olmayan biçimler alabilir.Yüksek riskli cinsel eylemler,erken başlangıçlı cinsel yaşam,daha fazla oranda ergenlik çağında hamile kalma,birden fazla cinsel eş ve daha fazla cinsel saldırı da bulunma,cinsellik veya seks konularına anormal ilgi gösterme veya tamamen ilgisiz kalma sık görülen davranışlardır.
“Bu tarz çocuklar genellikle, yetişkin olduklarında ya çocuklara cinsel taciz uygulamakta ya da para kazanmak için cinselliklerini kullanmaktadır.’’
Duygudurum üzerine etkileri;
Olayla ilgili kabuslar, karanlık olayı çağrıştırabileceğinden ya da kabus göreceğini düşündüğü için uyumak istememek, öfke krizleri, olayı anımsatan her duruma karşı psikolojik sıkıntı yaşama. Güven duygusunun yıkılması, insanlara güvenmeme. Agresiflik. Aile kurallarına uyumsuzluk. Depresyon sık görülen durumdur. Aile bireylerinden uzaklaşma, tekrarlayan psikolojik ağrılar ve kendine zarar verici davranışlarda bulunma.
Davranışsal etkileri;
Cinsel tacize uğrayan çocuk mutsuzdur, davranışları diğer çocuklara göre farklıdır, ya çok titiz ya da dağınıktır. Yabancılara karşı alışılmadık biçimde davranır, ya çok yakın ya da çok utangaç ve korkaktır, ya çok uslu ya da çok provoke edicidir. Cinsel olarak kötüye kullanılmış erkek çocuklarda en sık görülen davranış tepkisi, saldırgan davranışların gelişimidir. Kızlarda gözlenen en sık davranış tepkisi ise, aşağılık duygusu ve kendine zarar verme davranışlarıdır. Kendine zarar verici davranışlar genellikle vücudunda sigara söndürme ve bileğini kesme, intihara kalkışma şeklindedir.
Kişisel etkileri:
Cinsel istismara uğramış çocuk; kendilerine inanılmayacağından kendilerini değersiz öneme almayan biri olarak görürler. Toplumun, ailenin onları suçlayacaklarından sapkının tehditlerinden korkarlar ve istismarcıyı korumak isteyebilir, sevebilir ama yaptığını sevmezler. Nasıl anlatacaklarını, cinsel davranışın yanlış olduğunu bilmeyebilirler.
Bu gibi çirkin durumlar nasıl önlenmeli, ne gibi tedbirler alınmalı…?
Öncellikle aile içinde anne ve babalar cinsel eğitimi çocuklarına bizzat vermeliler. Kulaktan dolma toplum içi yanlış öğrenme ihtimalleri çocuklarına ulaşmadan kendileri gerekli bilgiyi vermeli.
Toplum içi çocuğa taciz yapma isteğinde bulunabilecek kötü insanlardan söz etmeli, böyle bir şeyi hissettiğinde hemen anne ve babasına söylemesi gerektiği öğretilmeli.
Böyle bir durumda çocuklarının suçlanmayacağını, çocuklarını çok sevdiklerini bir daha özümsetmeleri gerekmekte.
Okullarda cinsel bilgiler konusunda konular işlenmeli, detayı ile anlatılmalı.
Eğitimciler, çocuk bakım kurum çalışanları, hukukçular, emniyet mensupları, pedagoglar, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ile ilgili kurumlarda çalışan tüm sağlık personeli istismarın önlenebilmesi için eğitilmelidir.
Cinsel istismarla ilgili bilinmesi gereken en önemli şey, cinsel istismardan çocuğu korumanın en etkin yolu oluşmasını önlemektir. Oluşmasını önlemek adına, çocuğa kötü dokunmanın ne demek olduğu, “hayır” diyebilmeyi, yani; istismar durumlarını tanımalarını, uygun bir yolla tepki göstermelerini ve böyle bir durumda ailesine yada güvendikleri bir yakınına olayı anlatmaları öğretilmelidir.
Toplum ve hukuk olarak bu tür ruhsal cinsel sapkınlarına ağır cezalar verilmeli. Nice saklı ruh hastası çocuk istismarcılarına tedavi olmaları için gerekli imkanlar sağlanmalı.
Ruhen sağlıklı günlere…