26. Dünya Posta Kongresi'nin, etkinliğe katılan UPU üyesi 50 bakan ve 192 ülkeden 2500 konuk açısından en unutulmaz bölümü, 4 Ekim akşamı Kültür Bakanlığı Ebru Sanatçısı Suna Koçal ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ebru gösterisi olacaktır. Çırağan Sarayı’nın salonuna kurulan devasa ebru teknesine ebru boyaları etkinliğe katılan yerli ve yabancı bakanlar tarafından serpildi. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının himayesinde PTT AŞ'nin ev sahipliğinde düzenlenecek 26. Dünya Posta Kongresi, Hilton İstanbul Bomonti Otel ve Konferans Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongreye Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile yerli ve yabancı davetliler katıldı.

Dünya Posta Birliği üyesi 192 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 delegenin katıldığı kongrede, 2017-2020 arasında yürürlükte olacak Dünya Posta Stratejisi belirlendi. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler, iletişim sektöründeki yenilikler, ortak ihtiyaçlar ve çeşitli sorunlara yönelik çözümler ışığında şekillenen dört yıllık strateji, kongrenin yapıldığı şehir olması dolayısıyla İstanbul’un adını taşıyor. Posta ağının birbiriyle bağlantılı işleyiş yapısını geliştirme, sürdürülebilir ve modern ürünlerin ortaya çıkmasını, kullanılmasını ve kullanımda kalmasını sağlama, etkili pazar işleyişi yaratma gibi hedefler içerecek İstanbul Dünya Posta Stratejisi'nde, inovasyon, entegrasyon ve kapsayıcılık ilkelerine vurgu yapıldı.

26. Dünya Posta Kongresi'nin en önemli toplantılarından biri 4 Ekim'de Bakanlar Konferansı oldu. Sürdürülebilir Kalkınmanın Dağıtımı, Vatandaşlar, İşletmeler ve Ülkeleri Birbirine Bağlama temalı konferansta “Toplumsal ve Finansal İçerme/Yayılma Yoluyla Gelişmenin Teşvik Edilmesi”, “Ticaretin Kolaylaştırılması ve İlerletilmesi”, “Dijital Ekonomide Postanın Potansiyelini Açığa Çıkarma” ve “Geleceği Postalamak: Dönüşüm İçin Küresel Koalisyon” başlıklı oturumlar düzenlendi. UPU üyesi yaklaşık 50 ülke bakanının katıldığı konferansın sonuçları dört yıllık posta stratejisinin temellerini oluşturacak.

Kongre sonrasında UPU’nun ana organlarından İdari Konsey Başkanlığı, 2020'de yapılacak kongreye kadar Türkiye Cumhuriyeti tarafından üstlenilecek. 26. Dünya Posta Kongresi, dokümanların büyük çoğunluğunun delegelere elektronik ortamda iletilecek olması nedeniyle "kağıt dostu kongre" olarak da anılacak.

BAŞBAKAN YILDIRIM: 

Başbakan Binali Yıldırım, "Bundan sonra PTT'nin rotası değişti. PTT süratle hizmet ağını yeni hizmet türleriyle genişletmeye başladı. Bugüne geldiğimizde 4 bin 500 noktada PTT'nin hizmet verdiği yerler var" dedi.

26. Dünya Posta Kongresi'nin açılış töreninde konuşan ve bu kongrenin hafızasında özel bir yeri olduğunu ifade eden Yıldırım, 2012'de Doha'da 25'incisi yapılan kongrede Türkiye olarak ev sahipliğine talip olunduğunu, kongreye katılan delegelerin ittifakıyla bunun kabul edildiğini ifade etti.

Yıldırım, şimdi 4 yıl daha yaşlandığını, 2016'da bu kongreye Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak özellikle gelip açılışında katılımcılarla beraber olmayı görev bildiğini belirterek, 192 ülkeden katılan delegelere İstanbul'a, Türkiye'ye hoş geldiklerini söyledi.

Bu önemli küresel etkinliğin İstanbul'da gerçekleşmesi kararını verenlere ve bütün hazırlık çalışmasını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı çalışanlarına, birliğin genel direktörü Bishar Hüseyin başta olmak üzere Dünya Posta Birliği Sekretaryasına ve emeği geçen herkese teşekkür eden Yıldırım, bu kongrede bir ilke imza atıldığını belirterek, şöyle devam etti:"O da şudur. 26. kongre, Dünya Posta Birliği'nin ilk kağıt dostu kongresi olarak anılacak. Kongre süresince üretilecek bütün dokümanlar kongre salonlarında bulunan tabletler aracılığıyla delegelere iletilecek. Önceki kongrelerde harcanan kağıt miktarı yaklaşık 4 ton. Böylece 4 ton kağıdı tasarruf etmiş olacağız. Böylece bir çevreci kongre olma özelliğine de sahip."

HABERLEŞME VE ULAŞTIRMA ARAÇLARI DEĞİŞTİ

Kağıt dostu kongrenin ayrıcalığının da ön plana çıktığını ifade eden Yıldırım, 20 yüzyılın her alanda, uluslararası iş birliklerinin artmaya başladığı bir dönem olduğunu, bu sürede teknolojinin, ticaretin, iletişimin geliştiği bir ortamda dünyanın dört bir yanında insanlar ve milletlerin birbirinden uzaklaşmak yerine yakınlaşmanın gerekliliğine, bilincine vardığını, her alanda iş birliklerinin gelişmeye başladığını anlattı.

Başbakan Binali Yıldırım, ilk olarak tarım, taşımacılık, teknoloji, finans, dış politika ve güvenlik gibi konularda iş birliklerinin birbirini takip ettiğini dile getirerek, 20. yüzyılda başlayan bu bütünleşme ve küreselleşme fikrinin posta alanına yayılmasının da doğal bir sonuç olduğunu aktardı.

Posta sektörünün, küreselleşme kavramı ortaya çıkmadan önce de doğası gereği küresel bir niteliğe sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:"Bu küreselleşme ortamında teknoloji, insanlar, olaylar, bakış açıları, buna bağlı olarak değişti. Dünya değiştiği süreçte değişimler birbirini izler. Sonuçta artık dünya denince bir gezegenin ötesinde bir takım değerleri temel alan bir anlayış, düşünüş akla geliyor. Dünya Posta Birliği de birlikteliği temel alarak posta gönderilerinin birbiriyle bağlantılı ağlardan oluşan tek bir posta alanı dahilinde serbestçe dolaşımı sağlamayı 192 ülke arasında teknolojinin de desteğiyle etkin iş birliği içerisinde tek bir ağ oluşturmayı hedefliyor. Kısacası gelişen ve değişen dünyada posta sektörünün de bu değişimi yakalayabilmesini, teknolojiye ayak uydurabilmesini amaçlıyor."

“MESAJLAR ARTIK KUŞ KANADIYLA İLETİLMİYOR”

Yıldırım, insanoğlunun kuşların kanadında ilettiği notlardan, telgraf tellerini titreten mesajlardan, hasret yüklü mektuplardan günümüze çok şey değiştiğini belirterek, haber ulaştırma araçlarının da haberleşmeye paralel olarak değiştiğini anlattı.

Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının himayesinde, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinin (PTT AŞ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "26. Dünya Posta Kongresi"nde, iletişimin sürdürülebilir kalkınmanın en önemli araçlarından biri olduğunu anlattı.

Bir ülkenin tek başına iletişimde iyi olmasının bir anlamının olmadığını, zincirin gücünün en zayıf halkayla ölçülebileceğini dile getiren Yıldırım, bu nedenle, Uluslararası Posta Birliğinin önemli görevlerinden birinin de küresel anlamda altyapıdaki farklılıkları ortadan kaldıracak projeleri geliştirmek olması gerektiğini vurguladı.

Gelişimin Afrika'da da Amerika'da da Avrupa'da da Asya'da da birbirine yakın olması gerektiğini bildiren Yıldırım, "Küresel tek ağ hedefi ancak online olmakla mümkündür. Her yöne online olabilirsek bu amacı gerçekleştirmiş oluruz. Bunun için daha fazla birlikte olacağız, birlikte çalışacağız, sorunların çözümünde tecrübe paylaşımını asla ve asla gözden uzak tutmayacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin bugüne kadar siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda sayısız uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptığını ve bu uluslararası organizasyonlara bugün bir yenisinin eklendiğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:"Kurucu üyelerinden biri olduğumuz Dünya Posta Birliği (UPU) 192 ülke temsilcisini bir araya getiren en önemli küresel platformlardan bir tanesidir. Dünyanın her köşesinde, her kıtadan, her milletten posta sektörü temsilcileri bu platformda bir araya gelerek üye ülkelerin uygulayacağı hizmetlere, işletmelere yönelik kararlar alıyor ve sektörü birlikte şekillendiriyorsunuz. Burada alacağınız kararlar İstanbul stratejisi, İstanbul Dünya Posta Stratejisi adıyla 4 yıl boyunca uygulamada olacak ve 2020'ye gelirken dünya posta sektörünün nasıl bir görünüm alacağının kararlarını İstanbul'da vereceksiniz. Bugün açılış oturumunu yaptığımız posta ve haberleşme sektörünün en önemli zirvelerden Dünya Posta Kongresine ev sahipliği yapmak, siz değerli sektör temsilcilerini burada ağırlamaktan ayrıca memnuniyet duyuyoruz. UPU sekreteryasına da kongre için harcadıkları emek, profesyonellik için bilhassa teşekkür ediyorum."

15 TEMMUZ

Konuşmasında Fetullahçı Terör Örgütünün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de değinen Yıldırım, darbe girişiminin Türk demokrasisine, Türkiye'nin milli iradesine karşı yapıldığını, kalkışmayı "Aziz milletin, ferasetiyle, basiretiyle, onurlu duruşuyla yenmeyi bildiğini ve Türkiye'nin geleceğini, demokrasisini teminat altına aldığını" söyledi.

Bu olaydan sonra bazı "fırsatçı çevrelerin" 4 yıl önce karar verilen bu organizasyonun güvenlik gerekçe gösterilerek İstanbul'dan başka bir yere alınması için çaba içine girdiklerini kaydeden Yıldırım, "Ancak Uluslararası Posta Birliğinin kararlı tutumu ve PTT yönetiminin haklı mücadelesi sonunda bugün Doha'da alınan karar aynen gerçek oluyor. Değerli dostlar, şunu asla unutmayalım: Terörden kaçmakla güvenli olamazsınız. Korkmakla terörden kurtaramazsınız. Terörü korkutursanız o zaman güvenli olursunuz. Hep beraber terörden korkmayacağız, terör bizden korkacak. O zaman dünyada da Türkiye'de de her yerde de güvenlik sağlanır" diye konuştu.

Yıldırım, dünyanın hiçbir noktasının güvenli olmadığını ifade ederek, "Değil mi ki 60 milyonu bulan mülteci var, vatansız insan var. Bunların sorunlarını çözmeden, küresel problemlere gözümüzü ve kulağımızı kapatarak terörden arınmış bir dünya inşa edemeyiz" dedi.

BAKAN ASLAN: “4 YILLIK STRATEJİ”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26. Dünya Posta Kongresi'nde, 2017-2020 yıllarının Dünya Posta Stratejisi'nin belirleneceğini belirterek, "4 yıllık strateji, İstanbul Stratejisi olarak dünyanın her yerinde anılacak" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra birçok ülkenin, kongrenin başka yere kaydırılması adına olağanüstü gayret sarf ettiğini anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Onlar, dün olduğu gibi bugün de Türkiye'nin gücünün, dünyadaki konumunun farkında değillerdi ki bu kongrenin yerinin değişebileceğini, değiştirilebileceğini düşündüler. Ancak biz, her platformda ülkemizin istikrarının devam ettiğini, ülkemizin hiçbir projesini aksatmadan devam ettireceğini savunduk. Bu kongrenin, Türkiye'de devam etmesi adına önemli bir adım attık. Yaklaşık 1,5 aydır kongrenin, başka yere kaydırılması adına bizi istemeyenlerin olağanüstü gayreti vardı. Dostlarımızla, bizi destekleyenlerle, ülkemizin istikrarına ve ülkemize güvenenlerin desteğiyle bu kongre, Türkiye'de yapılıyor. Bundan sonraki kongrelerin öncüsü olması adına çok önemsiyoruz."

POSTA KONGRESİ’NDE SUNA KOÇAL İMZALI EBRU GÖSTERİSİ

26. Dünya Posta Kongresi'nin, etkinliğe katılan UPU üyesi 50 bakan ve 192 ülkeden 2500 konuk açısından en unutulmaz bölümü, 4 Ekim akşamı Kültür Bakanlığı Ebru Sanatçısı Suna Koçal ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ebru gösterisi olacaktır. Çırağan Sarayı’nın salonuna kurulan devasa ebru teknesine ebru boyaları etkinliğe katılan yerli ve yabancı bakanlar tarafından serpildi. 

Ebru ve minyatür sanatçısı olan Suna Koçal’ın 3X4.5 metre ebatlarındaki devasa ebru teknesinde akkase tekniği ile 13.5 metrekarelik ebru bayrak oluşturma gösterisi, sarayın merdivenlerine, balkonlarına dizilen konuklar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. 

Türklerin Orta Asya’dan taşıyıp geldikleri kadim ebru sanatımızın tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması konusunda unutulmaz çalışmaları olan Kültür Bakanlığı Ebru Sanatçısı Suna Koçal, bu geleneksel sanatımızın UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne yazdırılması konusunda da büyük çaba harcamıştı. 26. Dünya Posta Kongresi’ne katılan 50 bakanın merak ve hayranlıkla izlediği akkase ebru tekniği ile bayrak oluşturma gösterisi geçtiğimiz yıl Yalova’da da yapılmış ve oluşturulan dünyanın en büyük yekpare ebru bayrağı (11 metrekare) Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmıştı.