Merhabalar,

İç Anadolunun sevilen çöreğidir KETE..

Aslı mayalı hamurla yapılsa  da bazen katmerlisi bazen tahinlisi de pişirilir.

Her şehir de farklı malzemeler eklenir damak zevklerine göre de değişkenlik gösterir.Ana malzemesi un ve mayadır,iç harcı olarak da kavrulmuş un konularak bohça şekli verilir ve pişirilir.Uzun süre dayanması ve tok tutması nedeniyle çoğunlukla Ramazan ayında sahur zamanı tüketilir.

Bizim bugün ki tarifimiz mayasız hazırladığımız bir kete tarifi..Genellikle çay saatlerinde tüketilen daha hafif bir tarif..

KETE'yi bir de böyle deneyin..

MALZEMELER:

HAMURU:

3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

100 gr yumuşak tereyağ

1 çay bardağı zeytinyağ

1 çay bardağı yoğurt

2 ad yumurta ( 1nin sarısı üzeri için ayrılacak)

1 tatlı kaşığı mahlep

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

İÇ HARCI:

5 tepeleme yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağ

5 adet ceviz içi

YAPILIŞI:

Önce iç harcını hazırlıyarak bir kenara alalım.

Bir tavada tereyağını eritin ve unu ekleyerek kavurmaya başlayın.

un kokusunu çıkararak pembeleşince ateşten indirin.

Kum gibi olan una cevizleri irice ekleyin ve soğuması için bir kenara alın.

Gelelim hamuruna;Yumuşak tereyağ ile unun 1 su bardağı kadar olanı alarak yoğurun.

Kum gibi olan hamura un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri sırayla ekleyerek karıştırın.

 Un ve kabartma tozunu da ilave ederek hamuru yoğurun ve yarım saat dinlendirin.

Dinlenen hamuru 1 cm kalınlığında yuvarlak açın.

İç harcını her tarafına eşit gelecek şekilde dağıtın ve hamuru rulo kıvırın.

Üzerine ayırdığınız yumurta sarısı sürün ve patates kesicisi ile (yoksa bıçak ile)2 parmak kalınlığında kesin.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

175 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..