Merhabalar sevgili dostlar,
Belki yüzyıllardır her Ülke de var olan ve ne ad verilirse verilsin ''çörek''olarak bilinen,ilk yapıldığı yıllarda taş gibi sert,günümüzde ise oldukça yumuşak ve hafif bir çok çeşiti ile ''ÇÖREKLER''...
Kimi tarihlerde ekmek niyetine.bugün bakıldığında kahvaltıların ve akşamüstü çay saatlerinin bazen tatlı bazen tuzlu çeşiti ile sevilen hamur işidir.
''PACZKİ''adıyla Arap mutfağından Polonya'ya geldiği söylenir.
Her yörede ve Ülkede farklı ürün ilaveleri ile ve isimlerle önümüze çıkar.
Ülkemizde olan çeşitlerine bakacak olursak;Ay çöreği,Çatal çörek,Gömme çörek,Haşhaşlı Çörek,Paskalya Çöreği,Tahinli Çörek diye daha bir çok çeşiti ile bilinir.
Mardin'in meşhur Süryani Çöreği,2 bin yıldır hala yaşatılmaktadır.
Dünyaya baktığımızda ;İtalyan Çöreği,Kuzey Avrupanın geleneksel Tarçınlı Çöreği,İngiliz Çöreği(Scone),Soslu Amerikan Çöreği(Donut),Fransızların meşhur şekerli Çöreği(Brioche),hemen herkesin bildiği çörek çeşitleridir.
Ama bizler için en önemli ve anlamlı olan,Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanan ve Balıkesirin Somut olmayan Kültürel mirasları arasında da yer alan ''SARIBEYLER SEFERBERLİK ÇÖREĞİ''dir.
Şimdi gelelim bugün ki çöreğimize...Ölçüleri ve lezzeti yumuşaklığı baharat karışı ile lezzetli bir çörek tarifine...
Hepinize kolay gelsin.


    •    MALZEMELER:
    •    1 ad Yumurta beyazı (sarısı üzeri için )
    •    1 çay bar.toz şeker
    •    1 çay bar.ılık süt
    •    1 çay bar.ılık su
    •    1 pak.kuru maya
    •    1/2 çay bar. sıvıyağ
    •    3,5 su bar.Un
    •    BAHARATLAR:
    •    Hepsi bir tatlı kaşığı olacak şekilde:
    •    Tarçın-Mahlep-Zerdeçal-
    •    1 çay kaş. yenibahar
    •    ÜZERİ İÇİN:
    •    Yumurta sarısı
    •    Susam
    •    HAZIRLANMASI:
    •    Toz şeker ve yumurta beyazını şeker eriyene kadar çırpın.
    •    Ilık sütün içine mayayı ve unun 1 yem kaş kadarını ekleyerek karıştırın ve 10 dak.mayanın aktifleşmesini sağlayın.
    •    Aktif hale gelen mayalı karışımı ilave edin.
    •    Suyu ve sıvıyağını ekleyin.
    •    Baharatlarını ve unu ekleyerek karıştırın.
    •    Ele yapışan bir hamur olacaktır.
    •    Hamurunuzun üzerini kapatarak 1 saat mayalandırın.
    •    Yuvarlak kelepçeli kalıbınızı yağlı kağıt ile kaplayın ve hamuru yerleştirin.
    •    Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürerek susam serpin.
    •    175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20-25 dak.pişirin.
    •    Fırından çıkardıktan sonra alt kısmı nemlenmesin diye yağlı kağıdı ile birlikte bir tabağın içine alarak soğutun.
    •    Afiyet olsun.
    •    Sevgiyle....