Her çağda olduğu gibi 21.yüzyılda da en büyük kötülük çocuklara yöneliyor. Toplumun en küçük fertleri olan çocukları maalesef koruyamıyoruz.

İşin ilginç tarafı artık çocukları, kimden, neyden nasıl?  koruyacağımızıda bilmiyoruz. 

Okula gönderiyoruz akranları tarafından silahla vuruluyor, yada servis aracında ölü bulunuyor. Çocuk bu duramaz,  hadi beş dakika sokağa çıksın oynasın diyoruz, kendini bilmez bir sapık, çocuğu kaşla göz arasında kapıp gidiyor. Sonrası malum. Önce tecavüz ediliyor, sonra da öldürülüyor. 

Çocuğuma zarar gelecek korkusu öyle yerleşir ki belleklere, bu defa da evden dışarı çıkartmayız. 

Adı üzerinde kötülük. Dururmu hiç., evladını bu defa da evinde yakalayıp öldürmeyi başarır. 

Nasıl mı?

Bu yıl Türkiye dahil dünya çapında yüzlerce çocuğun, intihar etmesine sebep olan Blue whale yani "Mavi Balina" isimli bir oyunla. 

Bu oyunun son kurbanı; Ordu'nun Altınordu ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi İbrahim Can Duman. 

İbrahim Can Duman "Mavi Balina" oyunundaki bir talimatı yerine getirmek için kendini doğalgaz borusuna asarak intihar etti. 

Mavi Balina oyunu nedir, nasıl intihara sürüklüyor? 

İnternet üzerinden oynanan bir bilgisayar oyunu, Gençler arasında yayılan ve dünya çapında yüzlerce intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyunun yaratıcısı Rusya'da 3 yıl hapis cezasına çartırıldı. Ancak oyunla ilişkilendirilen ölümler sonlanmış değil. Aksine her geçen gün artıyor. 

Öncelikle şunu belirtmek de fayda var. Mavı Balina aslında bir mobil oyun değil bir akım. Ölüm grubu olarak adlandırılan sapkın bir grubun kurgusu. 

Rus menşeli Vkontakte adlı sosyal medya platformu üzerinden yayılıyor. 

Standart adresi yok

BTK'nın ilk incelemelerine göre oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda "oyun yöneticisi" tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. O bakımdan engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunamıyor. 

Küratör olarak tanımlanan birinin irtibat kurması ile oyuna başlanıyor. İletişime geçtiği kişiye geri dönülmez bir oyuna başladığını ve 50 görev sonrasında hayatına son vermesi gerektiğini söyleyerek bir link gönderiyor. 

Gönderilen linki tıkladığında hesap bilgilerinin çalındığı ve bunun üzerinden şantajlar yapıldığı öne sürülüyor. 

Verdiği görevlerin içinde koluna mavi balina figürü kazıma, günde 50 tane korku filmi izlemek, geceleri mezarlıkta resim çektirmek  gibi tuhaf talepler var. 

50. günün sonunda ise kişiye son aşama olan "yüksekten atlayarak ya da kendini asarak" intihar etme komutu veriliyor. "Mavi Balina" adlı oyunda yönetici konumunda olan kişilerin, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına şantaj da yaptığı bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor.

Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün bpyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları endişeli ve umutsuz düşüncelerle birlikte  değersizlik hissi uyandırılıyor ve son görev olan intihara yönlendirme  daha kolay sağlanıyor. 

Bilgi Teknoloji ve iletişim Kurumu, BTK intiharlara yol açan "Mavi Balina" oyununun çocukları ve gençleri tehdit ettiğini belirterek aileleri uyardı. 

BTK açıklamasında, uyarılar şöyle sıralandı.

1 Aileler Mavi Balina oyunu gibi tuzaklara düşmemeleri için çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını takip etmeli.

2 Çocukların oynadığı oyunlar, aileleriyle birlikte belirlenmeli;

3  İnterenette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çpcukların yaşına uygun olması gerekir.

4 İnternette yabancılara şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin tehlikeli olabileceği çocuklara anlatılmalı. 

5 Aileler gerekirse bir uzamandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalı. 

Katil  Mavi Balinaya başka kurbanlar vermemiz dileğiyle. 

Hoşçakalın.