Merhaba Sevgili Okurum,

Bu hafta YouTube kanalımı açtığımın haberini verdikten sonra Aile Danışmanı olarak ele alacağım konuların ipucunu buradan vermek istiyorum.

Evvela buradan yazılı sonra da kanalımdan sözlü ele alacağım konu “Ara verilen ilişki”

Bu teklifle karşılaşan taraf çoğunlukla panik yaşayabilir. Az bir ihtimal ayrılığın provası olsa da çoğunlukla “ara vermek” sadece ara vermektir. Ara vermeler nefes almak demektir.

Konuyu daha geniş ele almak gerekirse; Partnerler birbirlerine değer verseler de çözülemeyen bazı sorunlar sebebiyle sürtüşmelerin ve tartışmaların önüne geçemeyebiliyor.  Özellikle ayrılık fikrine karar veremediğiniz durumlarda ilişkinizin ihtiyaçlarını anlamak için önemli bir karar olacaktır.  Aksi giden şeyleri düzeltmek için ihtiyaçlarınızla ve en önemlisi duygunuzla yüzleşmenize yardımcı olacaktır bu süre. 

Ara verirken taraflar, araya neden ihtiyaç duyduğunuzu netleştirmelisiniz. Verilecek aranın -aşağı yukarı- süresini belirlemeli, bu süreçte partnerine değil kendine odaklanmalısın. Süreç bittikten sonra da -tarafsız şekilde- ne hissettiğine karar vermelisin… 

Şimdi de bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiği konularına kısaca değinmek istiyorum.

1. “Bu İlişkiye emin değilseniz” ara vermek iyi gelebilir. Bir ilişkide doğru yerde olup olmadığınızdan emin olamayabilirsiniz. Kendinize yoğunlaşmayı, kariyer yapmayı, yaşadığınız şehirden taşınmayı veya farklı atılımlar yapmayı isterken ilişkinizle ne yapacağınız konusunda emin olamıyorsanız ara vermek sağlıklı olabilir.

2. Duygusal olarak sarsıcı bir olay karşısında ne yapacağımızdan emin değilseniz ara verebilirsiniz. Misal acı bir kayıp yaşandığında ya da ihanete uğradığınızda, yalnız kalmaya ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde, çevrenizdeki kişilerin taraflı etkisinde kalmamak için ilişkiye ara vermek doğru karara varmanıza yardımcı olabilir.

3. Partnerinizin doğru kişi olup olmadığından emin değilseniz ara vermek iyi olabilir. Yalnız kalmaktan korktuğunuz için mi partnerinizle birliktesiniz? Yoksa gerçekten onu sevdiğiniz, ona değer verdiğiniz, kısacası “o, ‘O’ olduğu için mi berabersiniz?” sorusunun cevabı için ara vermek iyi olabilir.

4. Ayrılık fikrinden emin değilseniz ilişkiye ara vermek iyi gelebilir. Ayrılık için geçerli sebepleriniz olsa bile bazen karar vermek kolay olmayabiliyor. İçinize dönüp kendinizi dinleyip, yaşadıklarınızı ve hayal ettiklerinizi düşünerek kararınızdan emin olmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda partnerinizle ayrı zaman geçirmek gerçekten ne istediğimize karar vermenize yardımcı olabilir.

5. Toksik bir döngünün içindeyseniz; partnerinizle aranızdaki güçlü hisleriniz, iletişimsizlik ve güvensizlikle veya karşılanmayan ihtiyaçlarca gölgeleniyorsa biraz ayrı kalmak ikinize de iyi gelecektir. Kimi zaman sevgi tek başına sorunları çözmek için yeterli olmayabiliyor. Sorunlarınızı nasıl çözebileceğiniz üzerine yoğunlaşmak, ilişkinizin zaman zaman içinde bulunduğu toksik döngüyü kırmak için ara vermek ilişkinizin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesini ve gelişmesine yardımcı olabilir.

Bu gerekçelerden bir ya da birkaçı sebebiyle ilişkinize ara vermeniz gayet sağlıklı ve doğal olacaktır. Panik yapmayın J