Türk futbolunun fenomen ismi, başkanların başkanı Süleyman Seba’nın hayatı kitap oldu. Gazeteci-Yazar Rıdvan Akar’ın kaleme aldığı eser Seba’nın 88 yıllık yaşamının satırbaşlarını içeren özel ve güzel bir belgesel, biyografik başyapıt.
Akar’ın, ‘Beşiktaş’ın dervişi’ adını verdiği eser, ‘efsane başkan’ın doğum günü olan 5 Nisan’a yetiştirildi.
Başkan Seba’yı yakından tanıyanlardan biri olarak çok iyi biliyorum. Çok uzun zamandır Süleyman ağabeye bu konuda baskılar vardı. Ancak mütevazı bir kişiliğe sahip olan Süleyman ağabey bu talepleri hep kibarca püskürtmüştü. Fakat artık bu baskılar artık reddedilemez boyuta geldi ve çok önemli bir gerekçenin üzerine inşa edildi.
Camia, ‘Kabataşlılar Derneği Süleyman Seba Burs Fonu’ için bu projenin gerçekleşmesi gerektiği konusunda ısrar edince artık kaçacak yeri kalmadı Süleyman ağabeyin ve ‘Tamam’ demek zorunda kaldı.
Doğrusunu isterseniz, iyi de oldu. Çünkü 111 yılık bir kulübün, gelmiş geçmiş en büyük ve en saygıdeğer başkanlarından birinin hayatı kitap oldu ve bu kitabın geliriyle birçok genç eğitim bursu elde edecek.
Kitaptaki anılar efsane başkan Seba’yı anlatırken, tüm sporseverlerin saygısını kazanmış bir başkanı, onu tanımayanların gözleri önüne sermiş oldu. Bakın kitapta yer alanlardan bir iki satırbaşı; Seba öyle bir Beşiktaşlı ki 1943 yılında Beşiktaş forması giydi. 144 kez onurla taşıdığı formayla 44 gol attı. Futbolculuk yaşamı boyunca hiç oyundan atılmadı, cezalandırılmadı.
Seba öyle bir başkandı ki; Beşiktaş tarihinin en uzun başkanlık dönemine imza attı. 16 yıl boyunca 8 kongre kazandı… Başkanlığı boyunca Siyah Beyazlı takım 21 kupa kazandı… Süleyman Seba 16 yıllık başkanlığı süresince, Beşiktaş’a dört adet tesis ve takıma önemli bir gelir kaynağı olan BJK plazaları, Fulya, Ümraniye ve Pendik arazilerini kazandırdı…
Beşiktaş’ın Onursal Başkanı Süleyman Seba, babasının tüm karşı çıkmalarına rağmen nasıl Kabataşlı oldu, Futbola nasıl başladı, Beşiktaş’la nasıl tanıştı, Şeref Stadı’nın ilk golünü ağlara gönderdiğinde neler hissetti, neden başkan olmak istedi.  16 yıllık başkanlık süresince neler yaşadı, futbolcularıyla ilişkisi nasıldı. Bir semt takımını nasıl şampiyon yaptı, tesisleşmeye neden bu kadar önem verdi. Yaşamında en çok üzüldüğü an hangisiydi, hayatını adadığı Siyah Beyazlı kulübe 88 senelik bir ömrün yetmiş senesini hangi koşullarda verdi.
Süleyman Seba‘nın özel hayatı hep merak konusu oldu. Titizlikle koruduğu özel yaşamı… ailesi… Ve kırk yıl boyunca hizmet ettiği ‘Milli İstihbarat Teşkilatı’ndaki görevi…
Rıdvan Akar sevinçleri, üzüntüleri, başarıları, tevazusu ve kalp kırıklıklarıyla dolu 88 yıllık bir ömrün hikâyesini, Beşiktaş’ın yaşayan tarihini Türk spor kamuoyuyla buluşturdu.
Üç yılı aşkın titiz bir çalışma, Seba’yla sekiz saatlik bir röportajla, Beşiktaş ve Türk Spor tarihi üzerine yazılmış onlarca kitap kaynak olarak kullanıldı. Yaklaşık 4 bin arşiv fotoğrafının tarandığı belgeselde, 16 saatlik görüntü arşivi ayıklandı. Kitap için 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den Hikmet Çetin’e, Rahmi Koç’tan MİT kökenli isimlere, Beşiktaş’a değer katan futbolculardan, ezeli dost kulüplerin başkanlarına dek yüze yakın isimle görüşüldü.
Yukarıda da vurguladığımız gibi, ‘Beşiktaş’ın dervişi Süleyman Seba’nın tüm geliri ile, Seba'nın isteği üzerine ‘Kabataşlılar Derneği Süleyman Seba Burs Fonu’ hayata geçiyor. Bu fon ihtiyacı olan başarılı Kabataşlı öğrencilerin yetişmesine imkan sağlayacak.
Kabataş Erkek Lisesi mezunu olan Süleyman Seba bu belgesel ve Rıdvan Akar tarafından hazırlanmakta olan kitabın gelirlerinin Kabataşlılar Derneği'nde adına kurulacak burs fonuna bırakılmasını arzu etti. Çalışma belgesel DVD ve kitap olarak satışa arz ediliyor.